Közélet

Egyelőre hiába vár a Patriotokra Ukrajna

Az amerikai pénzcsap hiába nyílt meg, a légvédelmi rendszereket Európából várja Kijev. Azonban egyik uniós ország sem szabadulna meg saját Patriot rakétáitól.

Hiába kutatnak lázasan az ukrán légvédelem megerősítésének módja után, az európai had- és külügyminiszterek hétfői luxemburgi találkozóján nem ajánlottak fel újabb Patriot-rendszereket Kijev számára.

patriot, légvédelem
Hónapok óta az ukrán kívánságlista élén a Patriot légvédelmi rendszer / Fotó: AFP

Noha a hétvégén az amerikai képviselőház jóváhagyta a legújabb, 60 milliárd dolláros csomagot Ukrajna számára, ez az uniós miniszterek szerint nem jelenti azt, hogy az európai országok elégedetten hátradőlhetnek. A tanácskozásra érkező Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint egy napig lehet ünnepelni, de fel kell készülni a holnap csatáira is, ezért nincs itt az ideje a pihenésnek.

Sok országnak van Patriot légvédelmi rendszere, de attól senki nem válna meg

Az ukrán infrastruktúra elleni egyre hevesebb orosz bombázások árnyékában nő a nyomás azokon az országokon, melyek rendelkeznek Patriot légvédelmi rendszerekkel – ami jelenleg az első helyen áll az ukrán kívánságlistán –, hogy adják át a légvédelmi rakétákat az ukránoknak. Hétfőn azonban egyik ország sem állt kötélnek.

Kijev elmúlt heteket jellemző kérését ez ideáig az tagjai közül egyedül Németország hallotta meg – derül ki a The Guardian összefoglalójából. Berlin élen jár abban is, hogy más országokat biztasson a Patriotok átadására, de egyelőre nem tudta meggyőzni a rendszerrel rendelkező Görögország, Hollandia, Lengyelország, Románia, Spanyoloroszág és Svédország egyikét sem, hogy váljon meg az amerikai gyártású légvédelmi rendszerektől.

A legtöbb ország szerint ugyanis a Patriot rakéták a honvédelmük integráns részét képezik. 

Ukrán tisztviselők szerint ugyanakkor meglehetősen valószínűtlen, hogy az uniós tagállamok ellen légi támadást hajtanának végre, miközben azok mindennaposak Ukrajnában.

A svéd hadügyminiszter, Pal Johnson szerint hazája küld légvédelmi eszközöket Ukrajnába, köztük a hordozható RBS 70 rendszert, és a Patriotok küldését sem zárja ki, de most főként más eszközökre és a pénzügyi hozzájárulásra fókuszálnak.

Jose Manuel Albares spanyol külügyminiszter pedig talányosan csak annyi mondott, hogy tisztában vannak azzal, hogy Ukrajnának légvédelemre és különösen Patriot ütegekre van szüksége, és Spanyolország mindig minden tőle telhetőt megtett, ám a háborús helyzetben nem barátja annak az elképzelésnek, hogy elmondják, ki ad mit és hogyan.

 

légvédelmi patriot háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek