Közélet

Az izraeli háború 215. napja – Biden a Holokauszthoz hasonlította a Hamász Izrael elleni támadását

Joe Biden szerint a Hamász október 7-ei támadása Izrael ellen a Holokauszt gyűlöletét élesztette újra. Az amerikai elnök továbbá a Hamászt tette felelőssé a jelenlegi gázai helyzetért, mivel ők indították el a terrorcselekmények sorozatát, nem Izrael. Friss hírek az izraeli háborúról.

A Holokauszt idején tapasztalt gyűlölet éledt újjá 2023. október 7-én, amikor a Hamász terrortámadást intézett izraeliek ellen – jelentette ki Joe Biden elnök kedden Washingtonban az amerikai Holokauszt Emlékmúzeumban tartott megemlékezésen. Az elnök hangsúlyozta, ma sokan elfelejtik, hogy a Hamász indította el a terrort, a Hamász volt, amely izraeliekkel kegyetlenkedett, és a Hamász volt az is, amely túszokat ejtett, és tart fogva ma is.

Biden speaks at Holocaust remembrance ceremony, Izrael
Biden a Holokauszthoz hasonlította a Hamász Izrael elleni támadását / Fotó: NurPhoto via AFP

Biden elítélte az amerikai egyetemeken tapasztalható antiszemita megnyilvánulásokat, és rámutatott, hogy zsidó diákokat ért akadályoztatás, és zaklatás áldozatává váltak, miközben antiszemita poszterek, és Izrael eltörlésére vonatkozó felhívások jelentek meg. Az elnök hozzátette, hogy 

nincs helye antiszemitizmusnak, vagy bármiféle gyűlöletbeszédnek, illetve erőszakkal való fenyegetésnek az amerikai egyetemeken, és sehol az Egyesült Államokban.

Az egyetemek megfertőződtek az antiszemitizmus vírusával – így értékelte a történteket a kongresszus alsóházának elnöke. Mike Johnson a Capitoliumban tartott Holokauszt megemlékezésen rámutatott, hogy az amerikai egyetemek nagyon gyorsan váltak a zsidó diákok számára ellenséges közeggé. Kiemelte, hogy azok az egyetemi karok, amelyek korábban kutatásaikról voltak híresek, mostanra „Hamász-párti tüntetőkkel fognak össze, hogy globális intifádára szólítsanak fel”.

Több amerikai egyetemen kedden is folytatódtak a tüntetések.

Az Egyesült Államokban a rendőrség szombaton legalább 25 palesztinbarát tüntetőt őrizetbe vett, és kiürített egy tábort a Virginiai Egyetemen (UVA) – közölte az intézmény. Eközben az amerikai egyetemek további zavargásokra készültek fel a diplomaosztó ünnepségek idején. A rendőrség eddig több mint kétezer tüntetőt vett őrizetbe az ország különböző főiskoláin, egyetemein.

 

21:46

Felszámolták a washingtoni egyetemi tiltakozók táborát is, több tucat palesztinpárti tüntetőt letartóztattak

Újabb amerikai egyetemeknél számolta fel a rendőrség a törvénytelenül emelt palesztinpárti tiltakozótáborokat, és több tucat embert letartóztattak kedden éjszaka.

A fővárosban, Washingtonban szerda kora hajnalban 33 embert vettek őrizetbe a George Washington Egyetemnél. Ezt követően további tüntetők jelentek meg, összecsaptak a rendőrökkel, akik paprikaspray használatával oszlatták szét a tömeget, és további embereket tartóztattak le. Pamela Smith, Washington rendőrfőnöke sajtóértekezletén elmondta, hogy azt követően döntöttek a hatósági beavatkozásról, hogy a két hete kezdett, eleinte békés tüntetés 

eszkalálódott és erőszakkal fenyegetett.

Az elmúlt napokban a George Washington Egyetemnél tiltakozó tüntetők az intézmény vezetését bírálták, és az egyetem rektorának, valamint igazgatójának nevét hangoztatva életveszélyes fenyegetéseket tettek, a guillotine szót is hangoztatva.

19:31

Elismerte Biden-kormány, hogy leállított egy izraeli fegyverszállítmányt

Leállított egy mintegy 3500 bombát tartalmazó, Izraelbe szánt fegyverszállítmányt a múlt héten a Biden-adminisztráció, mivel attól tart, hogy a fegyvereket Rafah ellen használnák fel, ahol több mint egymillió palesztin keresett menedéket, akiknek nincs hová menniük – erősítette meg szerda szenátusi meghallgatásán Lloyd Austin amerikai hadügyminiszter, miközben az Izraelnek szánt hadisegély felülvizsgálatát is elkezdték áprilisban.

A döntés óriási változásnak számít a két ország kapcsolatában, és a Hamász tavaly októberi támadása óta az első eset, hogy az Egyesült Államok megtagadott egy Izraelnek szánt fegyvercsomagot – jelentette az ABC.

18:34

Palesztinpárti tüntetők ismét egyetemfoglalásba kezdtek Nyugat-Európában

Palesztinpárti tüntetők egy csoportja tábort vert a németországi Bréma egyetemének egyik épületében – közölte szerdán a helyi rendőrség. 

A tájékoztatás szerint nagyjából 25-30 ember gyűlt össze egy előre be nem jelentett megmozdulásra. A rendőrség a helyszínen van, a demonstráció egyelőre békésen zajlik. 

Kedden a Lipcsei Egyetemen szállták meg tüntetők a legnagyobb előadótermet, amelyet a rendőrök estére kiürítettek. Palesztinpárti aktivisták a Berlini Szabadegyetemen is tábort vertek egy rövid időre, de a hatóságok hamar feloszlatták a megmozdulást. 

12:45

Izrael egyelőre nem kap több fegyvert az Egyesült Államoktól

Az Egyesült Államok leállított egy Izraelbe tartó fegyverszállítmányt, mivel nyilvánvalóan ellenzi Izrael Rafah elleni offenzíváját. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő azt állította, hogy Joe Biden kormányzata alaposan felülvizsgálta a fegyverszállítmány átadását, miután Izrael nem tett le Rafah megtámadásáról. Az amerikai vezetés nem szeretné, ha fegyvereiket Rafah ellen használnák.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság már felszólította Izraelt, hogy tegyen le a Rafah elleni offenzíva tervéről és ne vonuljon be a Gázai övezet utolsó érintetlen területére – írja a The Independent. 

A felülvizsgálat eredményeként a múlt héten felfüggesztettünk egy fegyverszállítmányt

– mondta a tisztviselő.

10:16

Izrael új átkelőhelyen engedi be a humanitárius segélyeket

Izrael szerdán megnyitotta Kerem Salomnál a Gázai övezet fő áruforgalmi átkelőhelyét a humanitárius segélyek bejuttatásához – közölte az izraeli hadsereg (IDF) illetékese szerda reggel. Matthew Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője kedden azt mondta, hogy Izrael kötelezettséget vállalt arra, hogy a következő napon megnyitják a Kerem Salom-i átkelőt a kamionok Gázába jutása érdekében.

Az átkelőhelyet a hét elején azután zárták le, hogy területére a Gázai övezet déli csücskében fekvő 

Rafahból számos lövedéket indítottak palesztin fegyveresek, melyek megöltek négy, és megsebesítettek több mint tíz izraeli katonát.

Annak ellenére, hogy a Hamász pozitív választ adott a tűzszüneti és túszegyezményre, Izrael hétfőn tankokkal támadta Rafah keleti részét. Izrael állítása szerint ez még nem a Rafah elleni tervezett hadművelet, annak előkészítése még mindig folyamatban van.

izraeli háború Izrael Egyesült Államok Joe Biden Hamász
Kapcsolódó cikkek