Közélet

Elismerte Biden-kormány, hogy leállított egy izraeli fegyverszállítmányt

A 3500 bombát tartalmazó csomagot szerintük Rafah ellen használta volna Izrael, ahová több mint egymillió menekült zsúfolódott össze. A fegyverszállítmány sorsáról nem született még végleges döntés.

Leállított egy mintegy 3500 bombát tartalmazó, Izraelbe szánt fegyverszállítmányt a múlt héten a Biden-adminisztráció, mivel attól tart, hogy a fegyvereket Rafah ellen használnák fel, ahol több mint egymillió palesztin keresett menedéket, akiknek nincs hová menniük – erősítette meg szerda szenátusi meghallgatásán Lloyd Austin amerikai hadügyminiszter, miközben az Izraelnek szánt hadisegély felülvizsgálatát is elkezdték áprilisban.

This handout photo courtesy of US Air Force taken on January 21, 2022 shows Staff Sgt. Kyle Davis, 436th Aerial Port Squadron special handling supervisor, counts pallets of ammunition, weapons and other equipment bound for Ukraine during a foreign military sales mission at Dover Air Force Base, Delaware. (Photo by Handout / US Airforce / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  Mauricio Campino /US Air Force " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS fegyverszállítmány
A Biden-adminisztráció a fegyverszállítmányok leállításával gyakorolna Izraelre nyomást / Fotó: AFP

A döntés óriási változásnak számít a két ország kapcsolatában, és a Hamász tavaly októberi támadása óta az első eset, hogy az Egyesült Államok megtagadott egy Izraelnek szánt fegyvercsomagot – jelenti az ABC.

Ha Izrael elindul Rafah ellen, akkor alapvető változások is jöhetnek

Austin a meghallgatáson azt is elmondta, hogy egy Rafah elleni nagy offenzíva átrajzolhatja az Izraelnek szánt biztonsági támogatásokat. Ugyanakkor hozzátette, hogy végleges döntés még nem született a szállítmányról. Azonban a hadügyminiszter hangsúlyozta, hogy nagyon világosan jelezték, hogy Izraelnek nem kellene offenzívát indítania anélkül, hogy védelmet biztosítanának az oda menekült civileknek. De azt is hozzáfűzte, hogy csupán egyetlen, nagy rombolóhatású szállítmányról van szó, és 

nincs veszélyben az a további támogatás sem, amelyet a közelmúltban szavazott meg az amerikai törvényhozás.

A Biden-adminisztráció a véleménykülönbségek ellenére mindeddig tartózkodott attól, hogy visszatartson izraeli fegyverszállítmányokat, hiszen az azokról szóló megállapodásokat sokszor többéves tárgyalások előzik meg, és úgy vélik, hogy egy ilyen lépés aligha változtatna az izraeli kormány politikáján a közeljövőben. Ráadásul attól is tartanak, hogy a fegyverszállítások elhalasztása veszélybe sodorná Izrael biztonságát, amelyre Washington stratégiai célként tekint.

Izrael fittyet hány a civil életek védelméről szóló amerikai kérésekre

Egy névtelenül nyilatkozó vezető amerikai kormánytisztviselő mindenesetre azzal indokolta a döntést, hogy Izrael nem adott megnyugtató választ a Rafah kapcsán felmerült humanitárius aggályokra. Ezért elkezdték tüzetesen vizsgálni az Izraelnek szánt fegyverszállítmányokat, különös tekintettel azokra, melyeket Rafah ellen használnának. 

A leállított csomag több mint felét közel ezerkilós bombák adták, míg a másik felét közel 250 kilós robbanószerek képezték.

A Biden-kormány döntését a republikánus politikusok élesen kritizálták, ugyanakkor az adminisztráció feje az egyetemeken elharapódzó tüntetések miatt is főhet, hiszen a fiatalok támogatása nélkül az elnök esélye arra, hogy újraválasszák, igencsak csekély.

 

Egyesült Államok izraeli háború Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek