Közélet

Izrael egyelőre nem kap több fegyvert az Egyesült Államoktól

Az Egyesült Államok nem támogatja Izrael Rafah ellen vonulását, emiatt pedig le is állították az egyik legnagyobb fegyverszállítmányuk átadását is. Izrael nem tágít a rafahi offenzíva tervétől, miközben egyre többen szólalnak fel ellene.

Az Egyesült Államok leállított egy Izraelbe tartó fegyverszállítmányt, mivel nyilvánvalóan ellenzi Izrael Rafah elleni offenzíváját. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő azt állította, hogy Joe Biden kormányzata alaposan felülvizsgálta a fegyverszállítmány átadását, miután Izrael nem tett le Rafah megtámadásáról. Az amerikai vezetés nem szeretné, ha fegyvereiket Rafah ellen használnák.

Izrael, Egyesült Államok, United States, Israel
Izrael egyelőre nem kap több fegyvert az Egyesült Államoktól / Fotó: X / @AFpost

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság már felszólította Izraelt, hogy tegyen le a Rafah elleni offenzíva tervéről és ne vonuljon be a Gázai övezet utolsó érintetlen területére – írja a The Independent. 

A felülvizsgálat eredményeként a múlt héten felfüggesztettünk egy fegyverszállítmányt

– mondta a tisztviselő. Ezzel egy időben Katar nemzetközi beavatkozásra szólított fel, hogy megakadályozzák Rafah megszállását. Katar egyértelműen elítélte Izrael keddi lépését, amikor tankokkal Rafah területére vonult és támadásokat indított. Mintegy két órával a Hamász terrorszervezet tűzszüneti és túszegyezményre adott pozitív válasza után a palesztin média heves lövésekről számolt be, majd az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője is megerősítette, hogy Rafah keleti részén harcok folynak.

 

izraeli háború katonai szállítmány Izrael Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek