Közélet

Közösen képezné katonáit Fehéroroszország és Irán

Magas rangú fehérorosz főtiszt tért haza a perzsa országból, egy közös hadgyakorlat után.

A harci kiképzés terén fejlesztené az együttműködését a fehérorosz és az iráni hadsereg – közölte a fehérorosz hadügyminisztérium sajtószolgálata azután, hogy Aljakszandr Bász vezérőrnagy, a fehérorosz fegyveres erők harci kiképzési főosztályának vezetője Iránban járt.

Belarussian soldiers sit atop their infantry fighting vehicles, BMP, in central  Minsk, on June 28, 2012,  during a rehearsal of a military parade to mark the July 3 Independence Day. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV (Photo by VIKTOR DRACHEV / AFP) kiképzés
Fotó: AFP

 

Teheránban közös hadgyakorlatot is tartottak a terrorizmus ellen

Ezzel párhuzamosan azt is elárulták, hogy Teheránban véget ért a Security Belt 2024 (Biztonsági Öv 2024) parancsnoki és törzskari gyakorlat, amelyben fehérorosz katonák vettek részt. A gyakorlat témája a terrorizmus elleni küzdelem volt.

Viktar Hrenyin és Mohammad Reza Astiani fehérorosz és iráni hadügyminiszterek a kazah fővárosban, Asztanában tartott megbeszélése után a fehérorosz katonai tárca közölte, hogy 

Minszk és Teherán érdekelt az együttműködés további fejlesztésében katonai téren. 

A két politikus a Sanghaji Együttműködési Szervezet hadügyminisztereinek találkozójára utazott akkor Kazahsztánba.

Korábban, Hrenyin és Astiani teheráni találkozóját követően, 2023. július végén a védelmi szervek között egyetértési emlékeztetőt, valamint a kétoldalú katonai együttműködés egy évre szóló tervét írták alá.

 

Minszk gyakorlat kiképzés Teherán
Kapcsolódó cikkek