Közélet

Macron szembeszállna Oroszországgal, de nukleáris fegyverek nélkül

A francia államfő szerint Oroszország nem fog megállni Ukrajna elfoglalása után, ezért meg kell akadályozni, hogy ez megtörténjen. Macron továbbra is kitart amellett, hogy nyugati csapatokat kell küldeni Ukrajnába.

Európa biztonságának végét jelentené, ha Oroszország győzne az ukrajnai háborúban – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök. Macron szerint ezen a ponton már nem feltételezné senki, hogy Oroszország megállna Ukrajna elfoglalása után. A francia államfő továbbá is kiáll amellett, hogy nyugati szárazföldi alakulatok kell Ukrajnába küldeni.

Emmanuel Macron meglátta a hatalmi rést és ki is használná azt.
French President Emmanuel Macron speaks to the press upon his arrival at Cayenne-Felix Eboue airport in Cayenne, as part of a two-day visit to the French overseas department of Guiana, on March 25, 2024. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Fotó: AFP

A  francia elnök szerint a Nyugat túlságosan tétovázó álláspontra helyezkedett azzal, hogy cselekvési határokat szabott magának olyasvalakivel szemben, akinek „már semmiféle ilyen korlátai nincsenek, aki maga az agresszor”. Hozzátette: a hitelességhez hozzátartozik az elrettentésnek az a formája is, amely „nem teszi teljesen láthatóvá, hogy mit teszünk vagy mit nem teszünk” a jövőben. Kijelentette, hogy 

Franciaország mindig is elvetette a hadszíntéri nukleáris fegyverek alkalmazását, mivel nukleáris doktrínája nem korlátozott nukleáris háború, hanem „az elfogadhatatlan mértékű károkozás”.

Macron szerint Európát jelenleg hármas egzisztenciális kockázat fenyegeti: katonai és biztonsági kockázat, a jólétet veszélyeztető gazdasági kockázat, valamint a belső széthúzás és a demokráciák működésében tapasztalható felfordulások.

A francia államfő májusban Németországba látogat, és a tervezettnél több napot tölt Olaf Scholz kancellárral. A francia–német kapcsolatok továbbra is erősek maradnak, annak ellenére, hogy a jelentések szerint a két vezető között mély nézeteltérések vannak. Bár mindketten támogatják Ukrajnát, az ország megsegítésére vonatkozó megközelítéseik eltérők.

 

orosz-ukrán háború oroszország emmanuel macron ukrajna Franciaország
Kapcsolódó cikkek