Közélet

Megvan Skócia új miniszterelnöke

Swinney korábban a miniszterelnök-helyettesi pozíciót töltötte be. Skócia előző kormányfője azután mondott le, hogy felmondta az általa eddig vezetett Skót Nemzeti Párt és a Zöldek 2021-ben kötött kormányzati együttműködési megállapodását.

John Swinney korábbi miniszterelnök-helyettes lesz Skócia következő kormányfője, miután hétfőn ő vette át a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetői tisztségét. Swinney elődje, Humza Yousaf egy hete jelentette be, hogy távozik az SNP és így a skót kormány éléről

Skócia
John Swinney lett Skócia miniszterelnöke / Fotó: AFP

A hétfő délután lejárt nevezési határidőig senki nem jelentette be indulási szándékát, így 

a 60 éves John Swinney ellenjelölt nélkül lett az SNP új vezetője.

A skót kormányfő azután mondott le, hogy a múlt héten felmondta az általa eddig vezetett Skót Nemzeti Párt (SNP) és a Zöldek 2021-ben kötött kormányzati együttműködési megállapodását, és ennek nyomán a skóciai zöldpárt miniszterei távoztak a kormányból.

A 129 tagú skót parlamentben 63 képviselővel rendelkező SNP-nek a többséghez szüksége volt a héttagú zöldfrakció támogatására is. A szakításhoz elsősorban az vezetett, hogy az SNP-kormány nemrégiben visszavonta a Zöldekkel közösen kidolgozott, hosszú távú környezetvédelmi cselekvési tervet.

 

John Swinney skót kormány miniszterelnök Skócia
Kapcsolódó cikkek