Közélet

Miután elfogadta a tűzszünetet a Hamász, az elfogadhatatlanná vált Izrael számára

Perceken belül cáfolta Izrael, hogy tűzszünetet kötöttek volna a Hamásszal. Az izraeli hadsereg a nap folyamán már elrendelte a palesztinok utolsó menedékének számító Rafah evakuálását.

Hétfő este szárnyra kapott a hír, hogy a Hamász elfogadta a tűzszünetről szóló javaslatot, melyről az iszlamista szervezet vezetője katari és egyiptomi közvetítők útján tárgyalt, ám gyorsan kiderült, hogy korai volt a háborúskodás végének szóló öröm, ugyanis Izrael szinte azonnal cáfolta, hogy sikerült megállapodni a fegyvernyugvásról.

Palestinians celebrate in a street in Rafah, in the southern Gaza Strip, after Hamas announced it has accepted a truce proposal on May 6, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian militant group Hamas. Hamas leader Ismail Haniyeh on May 6, informed mediators Qatar and Egypt that his Palestinian militant group had accepted their proposal for a ceasefire in Gaza after nearly seven months of war. (Photo by AFP) tűzszünet, rafah
A tűzszünetről szóló hírt ünneplő palesztinok Rafahban. Lehet, hogy túl korán örültek? (Fotó: AFP)

A tűzszüneti javaslatot felhígították, ezért fogadhatta el azt a Hamász

A Reutersnek egy izraeli tisztviselő annyit árult el a részletekről, hogy a Hamász az egyiptomi javaslat felhígított változatát fogadta el, amiben olyan messzire nyúló következtetések szerepeltek, amiket Izrael elfogadhatatlannak talál. A tisztviselő szerint hazáját átejtették, hogy úgy tűnjönők utasítják el a tűzszünetet.

A Hamász korábban arról tájékoztatott, hogy a szervezet vezetője, Iszmail Hánije közölte a katari és egyiptomi közvetítőkkel, hogy elfogadják a fegyvernyugvást. Utoljára novemberben sikerült egy hétre tűzszünetet hozni Gázában, akkor több izraeli túsz is szabadulhatott.

A Hamász bejelentése órákkal azután érkezett, hogy Izrael Rafah városának evakuálására szólította fel a lakosságot, mely sok gázai számára az utolsó menedéket jelentette a háború során.

 

tűzszünet izraeli háború Hamász
Kapcsolódó cikkek