Közélet

Multimilliárdos harcot indít a kormány a szúnyogok ellen

A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében Orbán Viktor miniszterelnök azzal bízza meg Varga Mihály pénzügyminisztert Pintér Sándor belügyminiszter bevonásával, hogy az országos szúnyoggyérítési programra biztosítson 1 milliárd 840 millió forint többletforrást. Magyarországon csaknem 50 csípőszúnyogfaj fordul elő, bár ezeknek csak kisebb része támadja az embert. Már egy ideje zajlik a csípőszúnyoglárvák gyérítése a nagyobb folyóink mentén.

A kormány egyetért a 2024. évi országos szúnyoggyérítési program végrehajtásához szükséges többletforrások központi költségvetés terhére történő biztosításával – jelent meg a Magyar Közlönyben.

szúnyog
Szúnyoggyérítés Magyarországon: 1,84 milliárd forintos többletforrásra van szükség / Fotó: Vajda János

 

Szúnyoggyérítés Magyarországon: 1,84 milliárd forintos többletforrásra van szükség

A határozat értelmében Orbán Viktor miniszterelnök azzal bízza meg Varga Mihály pénzügyminisztert Pintér Sándor belügyminiszter bevonásával, hogy 

az országos szúnyoggyérítési programra biztosítson 1 milliárd 840 millió forint többletforrást. 

A két miniszter azonnali feladata, hogy a pénzt az idei költségvetésből megkapja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága – írja a 24.hu.

Ahogy arról a Világgazdaság korábban beszámolt, már egy ideje zajlik a csípőszúnyoglárvák gyérítése a nagyobb folyóink mentén.

A melegedő időjárásban felgyorsul a szúnyogok fejlődése, ezért különösen fontos a kezelések megfelelő időzítése. A katasztrófavédelem megbízásából dolgozó rovartani szakértők folyamatosan vizsgálják a szúnyogok jelentősebb élőhelyeit, ezzel segítve a beavatkozások hatékonyságát. 

Ötven csípőszúnyogfaj van hazánkban, de nem mindegyik támadja az embert

Magyarországon csaknem 50 csípőszúnyogfaj fordul elő, ezeknek kisebb része támadja az embert. 

Az árvízi fajok mellett egyre nagyobb a jelentősége az emberközeli életmódot folytató szúnyogoknak. Ezek a fajok elaprózott tenyészőhelyeken, akár minimális mennyiségű vízben is képesek kifejlődni, például a lakókörnyezetünkben.

Lárváik ellen 

  • szervezett védekezéssel nem lehet fellépni, de 
  • kis odafigyeléssel, 
  • az élőhelyeik megszüntetésével jelentősen csökkenthető a számuk. 

A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatókat.

 

 

szúnyoggyérítés többletforrás szúnyogírtás
Kapcsolódó cikkek