Közélet

Az orosz-ukrán háború 806. napja – folytatódik a nagyszabású orosz légitámadás

Erőteljes légicsapás-sorozattal fordult a győzelem napjára Moszkva. Az orosz légitámadásra az ukrán fél is dróncsapással válaszolt. Friss híreink az orosz–ukrán háborúról.

Május 9-re virradó éjjel Oroszország ismételten nagyszabású légitámadást intézett ukrajnai célpontok ellen. Az orosz hadsereg egy nappal korábban is ugyanígy tett – írta az ukrán légierő parancsnoka, Mikola Olescsuk tájékoztatása alapján az Unian ukrán hírügynökség.

orosz-ukrán háború, légitámadás, rakéta, drón
Erőteljes légicsapás-sorozattal fordultak a győzelem napjára az oroszok / Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP

Az orosz támadás több irányból érkezett. A Krím félszigeten található Csauda-fokról 20 iráni gyártmányú Sahid–131/136 támadó drónt indítottak. Ezenkívül rakétákkal is célba vettek több ukrán várost.

A légierő légvédelmi rakétaelhárító egységeinek és az Ukrán Védelmi Erők mobil tűzcsoportjainak sok dolga volt az éjszaka. Az egyik legnagyobb támadás az Odesszai régiót érte, itt az ukránoknak 17 támadó drónt sikerült megsemmisíteniük. A masszív légitámadást Oroszország egy nappal korábban kezdte, akkor 55 rakétát és 21 támadó drónt vetettek be, melyek közül az ukrán légvédelemnek 59 ellenséges célpontot sikerült megsemmisíteniük.

Hadi jelentések szerint Poltava, Kirovohrad, Zaporizzsja, Lemberg, Ivano-Frankivszk és Vinnyica régiókban a villamosenergia-termelő és -átviteli létesítményeket támadták az oroszok. Az energiaellátásért felelős állami vállalat, az Ukrenergo közleménye szerint a támadás következtében a villamosenergia-termelés kiesése igen jelentős, az Európából érkező villamosenergia-import sem képes teljes mértékben fedezni.

Az ukrán légierő arra készül, hogy Moszkva folytathatja az ilyen jellegű csapásokat. Ez már csak amiatt is valószínű, mert május 9. a győzelem napja, azaz a náci Németország elleni II. világháborús győzelem évfordulója. Oroszország számára ez fontos jelképes ünnep, így Vlagyimir Putyin valószínűleg szeretne látható eredményt felmutatni.

Az Unian arról is beszámolt, hogy Kijev sem maradt adós a válasszal. Éjjel ukrán drónok támadtak meg egy olajraktárt a Krasznodari területen, az Anapa melletti Jurovka faluban. A beszámolók szerint halálos áldozatok nincsenek. A tüzet 60 emberrel és 20 tűzoltóautóval kellett oltani.

Oroszország nyíltan megfenyegette a NATO-t: „rendkívül veszélyes” a katonák küldése

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán kijelentette, hogy ha Macron francia csapatokat küldene Ukrajnába, azok legitim célpontok lennének az orosz hadsereg számára.

 

 

08:08

Több mint tízezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5217-en léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5499-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – számolt be róla csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 43 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

légitámadás drón háború orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek