Közélet

Zelenszkij elleni merényletet hiúsított meg az ukrán kémelhárítás

Több más ukrán vezető ellen is merényletet terveztek, de lebuktak. Az orosz kémek még az ukrán állambiztonság magas rangú tisztjeit is behálózták, ám mégis meghiúsultak a merényletkísérletek.

Meghiúsított egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök életére törő merényletkísérletet az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a kémelhárítás. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) által kitervelt és szervezett orvgyilkosságokkal nem csak az ukrán államfőt, de több katonai vezetőt és magas rangú politikust is likvidálni akartak – közölte kedden az SZBU és az ukrán főügyészi hivatal.

A Press Conference Of NATO Secretary General And President Of Ukraine In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine., Volodimir Zelenszkij, merénylet
Putyin a beiktatását ünnepelte volna a Zelenszkij elleni merénylettel az ukrán titkosszolgálatok szerint / Fotó: NurPhoto via AFP

 

Az ukrán állambiztonságban is voltak embereik a merénylőknek

Az ukrán szolgálatok honlapján olvasható tájékoztatás szerint letartóztatták az államfő, a kormányzati szervek és más vezető tisztviselők védelmét ellátó Ukrán Állambiztonsági Hivatal (UDO) két ezredesét, akiket hazaárulással és terrortámadás elkövetésében való közreműködéssel vádolnak.

Az orvgyilkosságokat az SZBU szerint egy ügynökhálózat hajtotta volna végre, ám a biztonsági szolgálat az állambiztonsági hivatal vezetésének közreműködésével leleplezte a merénylőket. Az ukránok szerint 

a hálózat tevékenységét közvetlenül a moszkvai FSZB felügyelte, sőt annak tagja volt az ukrán állambiztonság két ezredese is, akik titkos információkkal látták el az oroszokat.

Az SZBU vezetője, Vaszil Maljuk Telegram-csatornáján arról írt, hogy a merényleteket – melyek célpontja között ő maga és a katonai titkosszolgálatot vezető Kirillo Budanov is szerepelt – Vlagyimir Putyin orosz elnök legújabb elnöki ciklusának beiktatási ajándékul szánták – jelenti a Reuters.

Az orosz titkosszolgálatok fokozódó tevékenységére több európai hírszerzés is figyelmeztetett az elmúlt hetekben, az orosz szervek ugyanis nemcsak Ukrajnában, de Európa-szerte egyre agresszívabban lépnek fel.

 

hazaárulás Ukrán Állambiztonsági Hivatal háború merénylet Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek