Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 3. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 4. 3. 09:38|Herman Bernadett | Közélet

Közel 115 milliárd kamatmentes hitelt biztosít magánszemélyeknek az MFB

Uniós forrásból 115 milliárd forint kamatmentes hitelt biztosít az MFB magánszemélyeknek, társas­házaknak és lakásszövetkezeteknek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Több tízezer lakás vagy lakóház újulhat meg az energiahatékonyságot célzó program során uniós forrású hitelből. Csaknem 115 milliárd forintnyi ingyenhitelt biztosít ugyanis az MFB a hazai lakások és házak energetikai felújításaira. A program április 24-én indul, és magánszemélyek mellett társasházak és lakásszövetkezetek is részt vehetnek benne. A hitelt az MFB nyújtja, és az úgynevezett MFB Pontokon lehet igényelni, vagyis a Budapest Bank, az FHB, a B3 Takarékszövetkezet és a Magyar Takarékbank hálózatában.

A pályázatokat az MFB Pontokon lehet majd benyújtani Fotó: Móricz-Sabján Simon
A nagyobbik, 105,2 milliárd forintos keretösszegű program lakóépületek energiahatékonyságának növelését, valamint a megújuló energia felhasználásának fokozását célozza, méghozzá vidéken: a Közép-Magyarország régió támogatására 9,41 milliárd forint jut. A keretösszeg legalább háromnegyedét mindkét esetben magánszemélyeknek szánják, társasházak és lakásszövetkezetek maximum a 25 százalékát vihetik el.

Magánszemélyek egyébként 500 ezertől 10 millió forintig igényelhetnek a kölcsönből, társasházak és lakásszövetkezetek lakásonként 500 ezertől 7 millió forintos, 0 százalékos kamatú, legfeljebb 20 éves futamidejű hitelt kaphatnak. A minimálisan szükséges önerő 10 százalék, és ebbe beszámíthatják bizonyos esetekben a lakás-takarékpénztári számlán lévő megtakarításokat is. Könnyebbség még, hogy az önerő terhére el lehet számolni a hitelhez szükséges adminisztratív kiadásokat, például az értékbecslés, az energiatanúsítvány vagy a tulajdoni lap megszerzésének költségeit. A hiteligényléssel nem kell sietni, a kiírás szerint ugyanis 2022. december 31-ig lehet pályázni, van idő tehát elkészíttetni a terveket, összegyűjteni a szükséges önerőt.

A hitelt számos célra fel lehet használni. Támogatható cél egyebek között a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, a nyári hővédelem, az árnyékolás, a radiátor- és a kazáncsere, a hővisszaverő berendezések cseréje, de még az energiatakarékosabb világítótestek beszerzése vagy fűtésszabályozók beszerelése is. Emellett persze napelemes, napkollektoros vagy geotermikus rendszerek kiépítésére is nyújtható a kölcsön, sőt brikett-, pellet-, faapríték- és faelgázosító kazánrendszer kialakításával is lehet pályázni rá.

Aki más jellegű felújítást tervez, az is kaphat állami támogatást például lakás-takarékpénztár igénybevételével. A négy-tíz éves futamidejű konstrukcióknál a befizetésekre 30 százalékos, legfeljebb évente 72 ezer forintnyi támogatás jár, így a hozamuk akár a 10 százalékot is elérheti. Az összegyűjtött pénzt a futamidő lejárta után fel lehet használni bármilyen lakáscélú felújításra, akár a konyhabútor cseréjét is lehet fedezni belőle.

Sőt, aki nem tudja kivárni a futamidő végét, áthidaló kölcsönt is kérhet az intézményektől. A bankok emellett személyi hiteleket és szabad felhasználású jelzáloghitelt is ajánlanak a felújítást tervezőknek. A kölcsön kiválasztásánál célszerű figyelembe venni a kamatok mellett a költségeket is. Kisebb beruházásoknál lehet, hogy jobban megéri egy magasabb kamatú, ám alacsonyabb kezdeti költségű személyi hitelt, nagyobbaknál érdemesebb lehet az alacsonyabb kamatozású, ám az értékbecslés, a közjegyző és egyéb tényezők miatt magasabb kezdeti költségű szabad felhasználású jelzáloghitelt választani.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Közel 115 milliárd kamatmentes hitelt biztosít magánszemélyeknek az MFB
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér