Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2014. 6. 25. 05:00|Utolsó módosítás: 2014. 6. 25. 07:30|H. É. | Közélet
felmérés Az információhiány nehezíti leginkább a fogyatékosok foglalkoztatását

Megváltozott munkaképességűek: kevés esély a munkára

A cégek többsége ma Magyarországon csak azért akar megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatni, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie – derül ki a fogyatékos emberek munkaerőpiaci integrálásával foglalkozó Rehabjob vizsgálatából.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Dobár Attila, a cég ügyvezető igazgatója szerint ezért az a legfontosabb, hogy a vállalatok ne kötelezettséget, hanem lehetőséget lássanak a foglalkoztatásban. „Legutóbb azzal keresett meg minket egy nagy cég, hogy közvetítsünk ki számukra megváltozott képességű munkavállalókat. Mi felajánlottuk, hogy felmérjük, milyen típusú munkára, milyen jellegű munkaerőre lehet szükségük, mennyire akadálymentesített és egyáltalán, mennyire befogadó a környezet, de ők ezt nem igényelték.

Pedig korántsem mindegy, hogy el tudnak-e fogadni egy Down-szindrómás kollégát, mint ahogy az sem, van-e mozgássérült mosdó az épületben, vagy hogy megoldott-e például a vakok számára szükséges infokommunikációs akadálymentesítés” – magyarázta Dobár Attila.

A RehabJob tapasztalatai szerint nem csak az probléma, hogy a cégek leegyszerűsítően kezelik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Az is, hogy elsősorban nem munkavállalóként, hanem fogyatékkal élőként kezelik az így foglalkoztatottakat, nem várnak el tőlük valódi teljesítményt, de nem is adnak megfelelő fizetést. „Jelenleg talán az a leggyakoribb és egyben legrosszabb gyakorlat, amikor minimálbérért foglalkoztatnak speciális helyzetű munkavállalókat, rugalmatlanul előírt feladatkörökben – mondta Dobár Attila.

A megváltozott munkaképességűeknek Budapestet és néhány nagyvárost leszámítva kevés esélyük van az elhelyezkedésre. „Nagyon sok olyan emberrel beszéltünk, akinek reménytelen a helyzete, de nem a fogyatékossága miatt, hanem mert a fogyatékosságával azon a környéken nem lehet munkát kapni. Mindeközben a nagyvárosokban óriási túljelentkezés van a meghirdetett állásokra” – számolt be Markos Ádám, a RehabJob szakmai vezetője. A cégek gyakran nem tudnak, vagy nem mernek informatív álláshirdetéseket írni, de így a pályázók sem tudják felmérni, milyen feladatokat kellene ellátniuk.

Így mindenki mindenre pályázik, hátha behívják. De a megváltozott munkaképességűek sem tudják, hol és hogyan tüntessék fel az önéletrajzukban a fogyatékosságukat. Markos Ádám szerint nem alakult ki a természetes gyakorlat, hogy ezt az információt se alul-, se felül ne értékeljék.

Csak a töredékük dolgozik

Szakértők nagyjából 350-400 ezer fősre teszik a megváltoztott munkaképességűek számát, akik közül 100-120 ezer embert akár a nyílt munkaerőpiacon is integrálni lehetne. Ehhez képest a becslések arról szólnak, hogy ennek a harmada, vagyis csupán 35-40 ezer megváltozott munkaképességű kap lehetőséget a versenyszférában, illetve a közszféra nem védett foglalkoztatásra létrehozott munkahelyein.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Megváltozott munkaképességűek: kevés esély a munkára
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 5. 11:55Baj van vidéken az Erzsébet utalványok kézbesítésével

  A járási kormányhivatalokon keresztül nem biztosítható a kormány által a nyugdíjasoknak juttatandó Erzsébet utalványok kézbesítése - jelentette ki a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

 • 2016. 12. 4. 12:53Tévedésből lőtték egymást a rendőrök Kijev mellett, öten meghaltak

  Öt rendőr életét vesztette vasárnapra virradóan egy Kijev környéki faluban, amikor két rendőrcsapat tévedésből egymásra nyitott tüzet.

 • 2016. 12. 1. 19:53Megjelent a német Charlie Hebdo

  Megjelent csütörtökön a Charlie Hebdo című francia szatirikus politikai hetilap német nyelvű kiadásának első száma.

 • 2016. 12. 1. 14:58A csok-os lakás önrészét vissza lehetne igényelni az szja-ból

  A Miniszterelnöki Kabinetiroda a jövő év elején két javaslatot tesz a kormánynak, ezek arról szólnak, hogy a teljes csok-ot önrészként is figyelembe lehessen venni, továbbá, hogy a lakásvásárlás önrészét vissza lehessen igényelni az szja-ból, egy átlaglakás értékéig - jelentette ki Rogán Antal az Országgyűlés igazságügyi bizottságának csütörtöki ülésén.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér