Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 11. 29. 10:20|MTI | Közélet » Politika

Balog bejelentette: egymilliárdot szán a kormány egy központ létrehozására

Teljesítményfokozó-szereket bevizsgáló központot hoz létre a kormány 2017-ben - jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az Európa Tanács 2016. évi sportminiszteri értekezletén Balog Zoltán közölte: a központ megvalósítására 3,2 millió eurót (nagyjából egymilliárd forint) szán a kormány.
   

A miniszter előadásában hangsúlyozta, Magyarországon egyszerre van jelen a tradíció és a megújulás, és ez igaz a sportra is. "A célunk, hogy sportnemzetből sportoló nemzet legyünk" - fogalmazott Balog Zoltán. - "Ami azt jelenti, hogy a hagyományosan sikeres magyar sportágakat szeretnénk minél szélesebb körben ismertté tenni, hogy a magyarok minél nagyobb számban sportoljanak."
   
Balog Zoltán kiemelte: jövőre Magyarország több tucat világversenyt rendez majd, tizenkét világ- és Európa-bajnokságot, amelyek közül kiemelkedik a vizes világbajnokság, amire - mint mondta - Budapest nagyon készül.
   
A miniszter kitért arra, hogy jövőre is komoly infrastrukturális beruházásokra készül a kormány a sport területén, s a kormány célja az, hogy ne legyen az országban olyan járás, regionális egység, ahol nincs legalább egy uszoda vagy nemzetközi sportverseny rendezésére alkalmas tornacsarnok. Ez kétszáz létesítményt jelent - tette hozzá a tárcavezető.
   
Balog Zoltán kiemelte, ide tartozik a teljesítményfokozó-szereket bevizsgáló központ építése is.
   
A sport egy fontos üzlet a világon, ezért fontos, hogy lefektetett, világos szabályai legyenek a szervezésben, a korrupció és a dopping elleni harcban - emelte ki a miniszter.
   
Balog Zoltán kitért arra, hogy öt év alatt 136 ezerrel nőtt a versenyengedéllyel rendelkező sportolók száma Magyarországon, mára 350 ezren rendelkeznek ilyen engedéllyel.
   
A 2024-es olimpiai pályázatról szólva azt mondta, "a magyar sportcsaládnak régi vágya", hogy Magyarország olimpiát rendezhessen. Jelezte, az Agenda 2020 program olyan lehetőséget teremt, amely nyomán egy közepes méretű város is képes súlyos gazdasági megterhelés nélkül ötkarikás játékokat rendezni.
   
A konferencián Gabriella Battaini-Dragoni, az Európa Tanács főtitkár-helyettese többek között arról beszélt, hogy kollektív megállapodásra van szükség a kormányok részéről a drogellenes küzdelemben és a korrupcióval szembeni fellépésben.
   
Úgy vélte, a mostani sportminiszteri értekezlet rendkívül időszerű és helyénvaló, hiszen a "közös utat" a nemzetek kormányaival kell megalkotni egy közös jogi keretrendszerben. Minden országnak ratifikálnia kell a sportversenyek tiltott befolyásolása elleni, úgynevezett macolini egyezményt, mert e nélkül nem lesz előrehaladás a problémák leküzdésében - fogalmazott.
   
Navracsics Tibor , oktatásért, kultúráért, fiatalokért és sportért felelős európai uniós biztos azt mondta, vissza kell adni az emberek sportba vetett bizalmát. Kifejtette, hogy a sportban meglévő problémák csak közös fellépéssel oldhatók meg.
   
Úgy vélte, a hatékonyabbá kell tenni a doppingellenes harcot, a sport területén is kulturális változásra van szükség, és a sportolóknak is nemet kell tudniuk mondani a teljesítményfokozó-szerekre. További doppingellenes intézkedésekre van szükség, de ez nem szabad, hogy sértse az egyes sportoló magánéletet - utalt a személyes adatokra.
   
Navracsics Tibor arra kérte azokat az országokat, amelyek még nem írták alá a macolini egyezményt, hogy ratifikálják azt.
   
Mario Pescante, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja is azt emelte ki, hogy fejleszteni kell a doppingellenes rendszert, egy centralizált rendszer kell, nagyobb átláthatóság és jobb irányításra van szükség ezen a téren.
   
A 14. európai sportminiszteri értekezletnek, amelynek Budapest ad otthont hétfőtől szerdáig, a doppingellenes küzdelem, a sporteredmények manipulálásával szembeni fellépés és a sportbeli jó kormányzás megvalósítása a három kiemelt témája.
   
Negyven országból érkeztek miniszterek, államtitkárok, nemzetközi sportszervezetek vezetői az Európa Tanács sportpolitikai kérdésekkel foglalkozó testületének (EPAS) fórumára, amelynek Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a háziasszonya.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Balog bejelentette: egymilliárdot szán a kormány egy központ létrehozására
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 9. 08:35Trump betartja ígéretét

  Fontos kampányígérete volt Donald Trump megválasztott amerikai elnöknek, hogy megerősíti a hadsereget és leszámol az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, ezért várhatóan megnőnek majd az ország védelmi kiadásai - mondta Nagy Sándor András Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 • 2016. 12. 8. 14:31Miniszteri fizetést kaphat Tarlós

  Ötpárti konszenzus alakult ki a polgármesteri bérezés kérdésében, amennyiben a százalékokról is megegyezés születik, január 1-jétől életbe léphet az új rendszer - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

 • 2016. 12. 8. 14:26Lázár: oktatási kerekasztalon tekintenék át a PISA-eredményeket

  A kormány arra kéri Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, szervezzen olyan oktatási kerekasztalt, amelyen a pedagógus érdekképviseletekkel, szakmai szervezetekkel közösen áttekintik a PISA 2015 felmérés eredményeit - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

 • 2016. 12. 8. 08:22Felmelegítik az óraátállítás kérdését a parlamentben

  Az Országgyűlés ma tárgyalja a kormány versenyképesség-növelésről szóló adócsomagját, valamint a Jobbik javaslatára az óraátállítás megszüntetésének lehetőségét.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér