Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 11. 29. 10:20|MTI | Közélet » Politika

Balog bejelentette: egymilliárdot szán a kormány egy központ létrehozására

Teljesítményfokozó-szereket bevizsgáló központot hoz létre a kormány 2017-ben - jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az Európa Tanács 2016. évi sportminiszteri értekezletén Balog Zoltán közölte: a központ megvalósítására 3,2 millió eurót (nagyjából egymilliárd forint) szán a kormány.
   

A miniszter előadásában hangsúlyozta, Magyarországon egyszerre van jelen a tradíció és a megújulás, és ez igaz a sportra is. "A célunk, hogy sportnemzetből sportoló nemzet legyünk" - fogalmazott Balog Zoltán. - "Ami azt jelenti, hogy a hagyományosan sikeres magyar sportágakat szeretnénk minél szélesebb körben ismertté tenni, hogy a magyarok minél nagyobb számban sportoljanak."
   
Balog Zoltán kiemelte: jövőre Magyarország több tucat világversenyt rendez majd, tizenkét világ- és Európa-bajnokságot, amelyek közül kiemelkedik a vizes világbajnokság, amire - mint mondta - Budapest nagyon készül.
   
A miniszter kitért arra, hogy jövőre is komoly infrastrukturális beruházásokra készül a kormány a sport területén, s a kormány célja az, hogy ne legyen az országban olyan járás, regionális egység, ahol nincs legalább egy uszoda vagy nemzetközi sportverseny rendezésére alkalmas tornacsarnok. Ez kétszáz létesítményt jelent - tette hozzá a tárcavezető.
   
Balog Zoltán kiemelte, ide tartozik a teljesítményfokozó-szereket bevizsgáló központ építése is.
   
A sport egy fontos üzlet a világon, ezért fontos, hogy lefektetett, világos szabályai legyenek a szervezésben, a korrupció és a dopping elleni harcban - emelte ki a miniszter.
   
Balog Zoltán kitért arra, hogy öt év alatt 136 ezerrel nőtt a versenyengedéllyel rendelkező sportolók száma Magyarországon, mára 350 ezren rendelkeznek ilyen engedéllyel.
   
A 2024-es olimpiai pályázatról szólva azt mondta, "a magyar sportcsaládnak régi vágya", hogy Magyarország olimpiát rendezhessen. Jelezte, az Agenda 2020 program olyan lehetőséget teremt, amely nyomán egy közepes méretű város is képes súlyos gazdasági megterhelés nélkül ötkarikás játékokat rendezni.
   
A konferencián Gabriella Battaini-Dragoni, az Európa Tanács főtitkár-helyettese többek között arról beszélt, hogy kollektív megállapodásra van szükség a kormányok részéről a drogellenes küzdelemben és a korrupcióval szembeni fellépésben.
   
Úgy vélte, a mostani sportminiszteri értekezlet rendkívül időszerű és helyénvaló, hiszen a "közös utat" a nemzetek kormányaival kell megalkotni egy közös jogi keretrendszerben. Minden országnak ratifikálnia kell a sportversenyek tiltott befolyásolása elleni, úgynevezett macolini egyezményt, mert e nélkül nem lesz előrehaladás a problémák leküzdésében - fogalmazott.
   
Navracsics Tibor , oktatásért, kultúráért, fiatalokért és sportért felelős európai uniós biztos azt mondta, vissza kell adni az emberek sportba vetett bizalmát. Kifejtette, hogy a sportban meglévő problémák csak közös fellépéssel oldhatók meg.
   
Úgy vélte, a hatékonyabbá kell tenni a doppingellenes harcot, a sport területén is kulturális változásra van szükség, és a sportolóknak is nemet kell tudniuk mondani a teljesítményfokozó-szerekre. További doppingellenes intézkedésekre van szükség, de ez nem szabad, hogy sértse az egyes sportoló magánéletet - utalt a személyes adatokra.
   
Navracsics Tibor arra kérte azokat az országokat, amelyek még nem írták alá a macolini egyezményt, hogy ratifikálják azt.
   
Mario Pescante, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja is azt emelte ki, hogy fejleszteni kell a doppingellenes rendszert, egy centralizált rendszer kell, nagyobb átláthatóság és jobb irányításra van szükség ezen a téren.
   
A 14. európai sportminiszteri értekezletnek, amelynek Budapest ad otthont hétfőtől szerdáig, a doppingellenes küzdelem, a sporteredmények manipulálásával szembeni fellépés és a sportbeli jó kormányzás megvalósítása a három kiemelt témája.
   
Negyven országból érkeztek miniszterek, államtitkárok, nemzetközi sportszervezetek vezetői az Európa Tanács sportpolitikai kérdésekkel foglalkozó testületének (EPAS) fórumára, amelynek Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a háziasszonya.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Balog bejelentette: egymilliárdot szán a kormány egy központ létrehozására
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 23. 12:55A vártnál több francia járul az urnákhoz

  A terrorfenyegetettség miatti fokozott biztonsági intézkedések mellett megkezdődött vasárnap reggel Franciaországban a kétfordulós elnökválasztás első fordulója, amelynek során közel 47 millió választópolgár járulhat az urnákhoz, hogy a 11 jelölt közül kiválassza azt a kettőt, akik két héttel később megmérkőzhetnek az államfői székért.

 • ÁPRILIS 22. 13:11Trump meggondolta, az EU-val kötne kereskedelmi megállapodást

  Szombati brit sajtóértesülés szerint az amerikai kormány Nagy-Britannia helyett először az Európai Unióval kötne szabadkereskedelmi megállapodást. Donald Trump amerikai elnök ugyanakkor korábban azt ígérte, hogy London lesz "a sor elején", amikor az Egyesült Államok kétoldalú nemzetközi kereskedelmi egyezményekről kezd tárgyalásokat.

 • ÁPRILIS 22. 11:33Több száz millió forintot kapnak a nagycsaládosok

  Komoly anyagi támogatást juttat a kormány a Nagycsaládosok Országos Egyesületének. Céljuk ezzel, hogy mérséklődjön a népességfogyás Magyarországon.

 • ÁPRILIS 22. 11:00Francia elnökválasztás: a lövöldözés sem változtatott a sorrenden

  Úgy tűnik, a csütörtöki párizsi lövöldözés nem befolyásolta a francia elnökválasztás erősorrendjét.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér