Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 8. 24. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 8. 24. 10:25|Világgazdaság - Tar Gábor | Közélet » Politika
Az elnök ellenfelei költségvetési ügyekkel támadnak a kampányban

Ez győzheti le Obamát

Az amerikai elnökválasztásig hátralévő tíz hétben a republikánusok kihívója feltehetően minden erővel azt kívánja majd bebizonyítani, hogy Barack Obama nem tudta kezelni a gazdasági válságot. Bár elnöksége során a leggyengébb eredményeket tényleg a gazdaság terén érte el Barack Obama, a lapunknak nyilatkozó szakértő arra számít: a jelenlegi elnök újabb négy évre a Fehér Házban maradhat

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Két és fél hónappal a választás előtt szinte megegyezik Barack Obama amerikai elnök és kihívója, a republikánus Mitt Romney támogatottsága. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a megkérdezettek 47 százaléka Obamára, 46 százalék Romney-ra voksolna. A választópolgárok 48 százaléka gondolja úgy, hogy a kihívó, akit a republikánusok jövő heti országos konvencióján választanak meg hivatalos elnökjelöltnek, jobban kezelné a gazdaságot. A jelenlegi elnökben 44 százalék bízik.

A felmérés utóbbi adata minden bizonnyal kapóra jön Mitt Romney kampánystábjának, amely a november 6-i választásig hátralévő időszakban feltehetően majd arra fog fókuszálni, hogy bebizonyítsa: Obama elnöksége alatt jelentősen romlott a gazdaság helyzete.
„Nem véletlenül a gazdasági kérdéseket kívánja a kampány fókuszába állítani Mitt Romney stábja, az Obama-adminisztráció ugyanis főként rajta kívül álló okok, a globális pénzügyi-gazdasági válság miatt ezen a területen mutatta fel a leggyengébb eredményeket” – mondta lapunknak Frank Tibor. A szakértő szerint ezzel szemben nemzetbiztonsági szempontból például a közvélemény szemében igen sikeresnek mondható Obama elnöksége áll, elég csak Oszama bin Laden likvidálására vagy az iraki kivonulásra gondolni.

Az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója szerint lényeges kérdés lesz, hogy miként dönt az urnáknál az a több millió amerikai, aki Obama elnöksége alatt veszítette el állását. Mitt Romney a kampány hajrájában feltehetően előszeretettel hangoztatja majd, hogy 2008 elejéhez képest még mindig ötmillióval kevesebb azoknak az amerikaiaknak a száma, akiknek van munkahelyük. Júliusban a munkanélküliek száma 8,3 százalékra nőtt, míg 2008 első felében, a válság kitörése előtt hat százalék alatt állt az állástalansági mutató.

A szakértő szerint Obama abban hibázott, hogy csak elnökségének vége felé kezdett el komolyabban foglalkozni a gazdasági növekedés, illetve a munkanélküliség problémájával, miután mandátumának elején teljes gőzzel az egészségbiztosítási reform keresztülvitelére és a terrorizmus elleni harcra, az iraki háború befejezésére fókuszált.

Mindamellett Frank Tibor arra számít, hogy Barack Obama újabb négy évre a Fehér Házban marad, amit egyebek mellett arra is alapoz, hogy a hivatalban lévő elnökök, ha nem követnek el komolyabb hibát, akkor a Fehér Házból általában képesek legyőzni kihívóikat. Az utóbbi közel 70 évből kevés ellenpéldát lehet felhozni.

Hogy az idei választás kulcskérdésévé kívánja tenni Romney a gazdasági kérdéseket, azt jelzi az is: pár hete Paul Ryant, a képviselőház költségvetési bizottságának elnökét választotta meg alelnökjelöltjének. A fiskális héjának nevezett wisconsini képviselő azzal került be a köztudatba, hogy ő dolgozta ki a republikánusok alternatív költségvetési javaslatát, amelynek fő célja, hogy jelentősen csökkentse a 11 ezer milliárd dollárnyi államadósság mértékét.

A tervezet a következő tíz évben hatezer milliárddal faragná le az államháztartás kiadásait a közoktatási és egészségügyi programok büdzséjének megnyirbálásával. Emellett mind a magánszemélyek, mind a cégek esetében 35-ről 25 százalékra csökkentené a legmagasabb adókulcsot. „A republikánusok abban a tévhitben élnek, hogyha lazítanak a pénzügyi szektor szabályozásán, illetve több ezer milliárd dollárral csökkentik az adókat, akkor a piac majd megoldja az összes problémát” – mondta a Reutersnek Obama kampánystábjának egyik tagja.

A jelenlegi elnök a társasági adó csökkentésében egyetért a republikánusokkal, de 25 helyett 28 százalékra vinné le a kulcsot. Obama emellett szeretné elérni, hogy az évi 250 ezer dollárnál kisebb jövedelmű családoknál hosszabbítsák meg az adókedvezményeket, és megszüntetné a leggazdagabbak adókedvezményeit – az évi egymillió dollárnál nagyobb jövedelműekre minimum 30 százalékra emelnék az adókulcsot.

Gazdaságélénkítő kötvényvásárlásba kezdhet hamarosan a Fed
Ha a gazdasági növekedés ütemében nem következik be számottevő javulás, akkor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed „meglehetősen hamar” újabb kötvényvásárlási programot indíthat el a gazdaság élénkítése érdekében – derült ki a testület legutóbbi ülésének jegyzőkönyvéből. Aggodalomra adhat ugyanis okot, hogy a GDP növekedésének mértéke éves szinten 1,5 százalékra lassult az első negyedévi 2 százalékról. Elemzők szerint akár már a Fed szeptember 12–13-án tartandó következő ülésén bejelenthetik a gazdaságélénkítő intézkedéseket, azonban ennek esélyét rontja, hogy a Fed által kiemelten figyelt munkaerő-piaci számok az utóbbi hetekben a vártnál jobban alakultak. Bár a második negyedévben a foglalkoztatás növekedésének üteme jelentősen lelassult, júliusban így is 163 ezer fővel bővült a foglalkoztatás.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ez győzheti le Obamát
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 25. 17:44Tram-train: az NFM cáfolja a Miniszterelnökséget

  Szabályos volt a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő tram-train járművek beszerzése, a MÁV-Start a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, a Miniszterelnökség jóváhagyásával járt el - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden az MTI-vel.

 • ÁPRILIS 25. 17:38Trumpnak már nem olyan sürgős a mexikói fal

  Donald Trump amerikai elnök fontolgatja a mexikói határra tervezett fal megépítésének elhalasztását.

 • ÁPRILIS 25. 15:27Brüsszelben és a Trefortban is téma volt a CEU

  Teljesíthető feltételnek nevezte Áder János köztársasági elnök azt, hogy a CEU ügyében előzetes megállapodás jöjjön létre az Egyesült Államok kormánya és a magyar kormány között. A CEU rektora szerint nem lehet túszul ejteni egy egyetemet.

 • ÁPRILIS 25. 15:16Az önkormányzati vezetők, a katonák és a rendőrök bére is nő

  Harminc százalékkal növelik Romániában a polgármesterek, alpolgármesterek, valamint a megyei önkormányzati képviselői testületek elnökeinek és alelnökeinek a bérét - döntötte el kedden a román képviselőház.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér