Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 25. 18:08|Utolsó módosítás: 2016. 2. 25. 19:01|MTI | Közélet » Politika

Ha nincs tíz napon belül megoldás a menekültügyre, összeomolhat a rendszer

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az Európai Uniónak tíz napon belül "világos és kézzelfogható eredményekre" van szüksége a Törökországból érkező menekültek és migránsok számának csökkentésében, máskülönben azt kockáztatjuk, hogy a jelenlegi rendszer teljesen összeomlik - közölte az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja az uniós tagállamok belügyminisztereinek brüsszeli találkozója után.

Dimitrisz Avramopulosz sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az Európai Unió és Törökország közötti március 7-i rendkívüli migrációs csúcstalálkozóig a tagországok mindegyikének fokoznia kell erőfeszítéseit, hogy végre tudja hajtani a már korábban jóváhagyott intézkedéseket. Mint mondta, a menedékkérők tagállamok közötti áttelepítésének felgyorsítására van szükség. "Nincs időnk koordinálatlan cselekedetekre" - tette hozzá.

A találkozón egyetértettek abban, hogy fel kell gyorsítani a migrációs hullám megfékezéséről Törökország és az uniós tagállamok vezetői között tavaly novemberben létrejött egyezmény végrehajtását is.

Avramopulosz újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy Magyarország belügye a kötelező betelepítési kvóta kérdéséről kezdeményezett népszavazás, viszont elmondta, hogy a tervezett referendum céljainak tisztázására kérte a magyar kormányt. Hozzátette, azért szeretne több információt, mert az ügy közvetlenül kapcsolódik az Európai Unió politikájához. Nem szabad elfelejteni, hogy a menekültek elosztására vonatkozó kvótarendszer felállításáról korábban kötelező érvényű döntés született a miniszterek tanácsában - figyelmeztetett a migrációs biztos.

A sajtóértekezleten Klaas Dijkhoff, az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára elmondta, támogatják az uniós külső határok ellenőrzésének megerősítését célzó tervezetet. Az Európai Bizottság tavalyi javaslata a schengeni határellenőrzési kódex módosítására irányul, annak értelmében mindenkit, az uniós állampolgárokat is ellenőriznék a külső határokon.

A belügyminiszterek az állandó uniós part- és határőrizeti szerv létrehozásáról is megbeszélést folytattak. Az új ügynökség feladata az lenne, hogy nyomon követi a migrációs áramlásokat, azonosítja a gyenge pontokat, valamint válaszintézkedéseket hajt végre azokban az esetekben, amikor az EU valamely külső határát veszély fenyegeti.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint a tagországok egyoldalú intézkedései nem segítik az Európai Unió erőfeszítéseit, ehelyett összehangolt megoldást kell találni a migrációs áradat megfékezésére. "Tudjuk, hogy mennyire nehéz a helyzet minden érintett számára, ugyanakkor az egyoldalú nemzeti megoldások csak másokra hárítják a problémákat" - fogalmazott a miniszter.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a tanácskozást követően kijelentette, hogy rendbe kell tenni a migrációs intézkedések jelenleg kaotikus végrehajtását. Hozzátette: a válságot minden szinten kezelni kell, ide értve a szíriai humanitárius segélyek eljuttatását és a Szíriával határos, millióknak menedéket biztosító országok további segítését is.

A tisztségviselő úgy vélekedett, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a bevándorlás törvényes lehetőségének megteremtésére. Az illegális migrációs nyomás csökkentése érdekében alternatívát kell nyújtani azoknak, akik Európába akarnak jönni. Ehhez rövid időn belül meg kell teremteni a törvényes kereteket - mondta az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ha nincs tíz napon belül megoldás a menekültügyre, összeomolhat a rendszer
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér