Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2014. 5. 21. 05:00|Utolsó módosítás: 2014. 5. 21. 15:00|Éber Sándor | Közélet
gvh Csaba László szerint megcsapolták a büdzsé bevételeit is

Sokmilliárdos haszon

Számszerűsítette gazdasági és társadalmi hasznosságát a Gazdasági Versenyhivatal. Konzervatív becslésük alapján 58 milliárd forintot takarítottak meg a fogyasztóknak

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A fogyasztók legalább 58 milliárd forintot takarítottak meg 2008 és 2012 között azzal, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) őrködött a piaci verseny felett – közölte tegnap Juhász Miklós. A GVH elnöke elmondta, hogy az említett időszakban a versenyhatóság 17 milliárd forint bírságot szabott ki, így a konzervatív becslés szerint is jóval több volt a fogyasztói megtakarítás mértéke a büntetési tételeknél.

„Az 58 milliárdos megtakarítást úgynevezett előrelátható becslés alapján határozták meg az alapján, hogy egyes piaci szereplők a monopolhelyzetükből adódóan mekkora áremelést akartak végrehajtani, amit végül a GVH valamilyen intézkedésével megelőzött" – mondta Barta Zoltán.

A GVH versenypolitikai irodájának vezetője közölte, hogy az összeget a 2008 és 2012 között lezárt versenykorlátozó megállapodások, az erőfölénnyel való visszaélések és a fúziók adatai alapján kapták meg, melyek alapján az érintett termékek és szolgáltatások drágábbak lettek volna 5-10 százalékkal két éven keresztül. Összesen 39 eljárást tekintettek át, ebből 13 ügy került becslésre. Barta hangsúlyozta, hogy nagyon konzervatív módszerrel számoltak, az OECD által alkalmazott metodika alapján ez az összeg akár a 80 milliárd forintot is elérhette.

„Az 58 milliárdos megtakarítás több mint négyszerese annak az összegnek, amit a GVH működésére fordítottak” – hangoztatta Valentinyi Pál, az MTA közgazdasági intézetének főmunkatársa. (Ők auditálták a számítás módját.)

„A közjó meghatározó eleme a verseny, mivel így a társadalom többsége, a fogyasztó jár jól” – hangoztatta Csaba László . A Közép-európai Egyetem (CEU) közgazdász professzora példaként említette a repülőjegyek, a mobiltelefon-szolgáltatások és a biztosítások árcsökkenését. Fontos intézménynek nevezte a GVH-t, mivel arra ösztönzi a cégeket, hogy tiszta eszközökkel érjenek el jó eredményeket.

„Az elmúlt időszakban kormányzati irányzattá kezd válni azokon a területeken, ahol egyensúlytalanság van, vagy hiányzik a hatékonyság, hogy a problémákat egykezi irányítással igyekeznek megoldani” – mondta lapunknak Csaba László. A közgazdász professzora szerint például a tankönyvpiacnak vagy a dohányboltoknak az egyetlen vertikumba való helyezése semmiféle gazdasági logikát nem követ, a bürokratikus, vagy a politikain kívül. Úgy vélte, ezeken a területeken fel sem merült, hogy a beavatkozásoknak a fogyasztói jólétet kellene növelnie.

„Sőt, a trafikok esetében a feketepiac bővülése miatt az állami büdzsének a bevételeit is megcsapolták” – mondta a CEU tanára. Úgy vélte, az abszurditás határát súrolja, hogy Brüsszel vizsgálja a bevételek kiesését a magyar költségvetésből a szabad pálinkafőzésből adódóan. Szerinte a józan ész ellen mond, hogy a főváros zenei intézményeit egyetlen nagy szervezetbe olvasztanák be.

Csaba László helyesnek tartja azokat a versenypolitikai beavatkozásokat, amelyek arról szólnak, hogy ne legyen piacuralom, fogyasztói megtévesztés, árrögzítés. Az árak ellenőrzésével is egyetért egyetlen szolgáltató esetében, mint például a monopolizált energiapiac, a szemétszállításban azonban többszereplős piac volt. Azt már kérdésesnek tartotta, hogy mennyire mentek messzire a rezsicsökkentésben, végig gondolták-e ennek az összes következményét.

Vizsgálják az online szobafoglalást

A GVH a versenykultúra fejlesztésének és a tiszta verseny társadalmi elfogadottságának érdekében létrehozta a www.megfeleles.hu honlapot, mely azt is tartalmazza, hogy a cégeknek milyen versenyjogi szabályoknak kell megfelelniük. Bara Zoltán, GVH versenypolitikai osztályának vezetője elmondta, hogy folyamatosan változnak módszereik a kartellezés ellenőrzésében. Jelenleg például az online szobafoglalás piacát vizsgálják, mivel az árgarancia intézményével is korlátozhatják a versenyt, amit korábban nem vettek figyelembe.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Sokmilliárdos haszon
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 22. 15:46Fontos időszakhoz ért a felsőoktatás

  Megkezdődött a szeptemberi felsőoktatási képzések e-ügyintézési időszaka, adatbetekintésre, dokumentumpótlásra, adat- és sorrendmódosításra is használhatják a jelentkezők a felvi oldalát.

 • ÁPRILIS 22. 14:11Ítéletidő: hat település továbbra sem közelíthető meg

  Az országban hat település továbbra sem közelíthető meg és még hat út van lezárva a hét közepi rendkívüli időjárás miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombati adatai szerint.

 • ÁPRILIS 21. 17:31Orhan Pamuk a budapesti könyvfesztivál díszvendége

  Tegnap nyílt meg a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, a hazai könyvszakma legnagyobb seregszemléje, melyre idén is több tízezer látogatót várnak

 • ÁPRILIS 21. 07:47Szünetet tartanak hétfőn a rend őrei

  Nem dolgoznak egy nap erejéig a rendőrök, hétfőn a megyei rendőr-főkapitányságokon, a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken is munkaszüneti nap lesz.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér