Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2007. 12. 11. 00:00|Fekete Tibor | Közélet » Társadalom

Az előnyöket túl-, a hátrányokat alulértékelték

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A gyógyszer-gazdaságossági törvény jelentős hatással volt és van a piaci szereplőkre. Garantálja a kötelező társadalombiztosítás körében igénybe vehető ellátások átláthatóságát, kiszámíthatóvá és biztonságossá teszi a rendszer résztvevőinek (gyógyszergyártók, -forgalmazók, orvosok, betegek) együttműködését. Célul tűzte ki, hogy a rendelkezésre álló forrásokat gazdaságosan, a szakmai hatékonyság szem előtt tartásával használja fel.

A változtatások széles körű elfogadását azzal magyarázták, hogy hatására több pénz jut a gyógyításra, csökken az indokolatlan gyógyszerfogyasztás, mérséklődnek az árak, ez pedig a rászorulókat segíti. Ma már azonban szembe kell nézni azzal, hogy a hátrányokat alulértékelték, a várható előnyöket pedig túlbecsülték.
A világ gyógyszerpiacát, annak növekedését a gazdasági, strukturális, politikai és egészségügyi mozgások határozzák meg. Az IMS szakértőinek becslése szerint 2007-ben 5-6 százalékos növekedéssel lehet számolni, ez legfeljebb 0,5-1 százalékkal marad el az előző évi bővüléstől. A piac változásait 2007-ben az új gazdasági realitások határozzák meg; e szerint a meghatározó növekedés a fejlett országok „érett” piacairól fokozatosan több éven-évtizeden keresztül a fejlődő országok „növekvő” piacaira tevődik át. Elengedhetetlen, hogy saját magunkat is elhelyezzük ebben a rendszerben. Öt évvel ezelőtt a világpiac 54 százalékát az USA uralta. Ez az érték 2007-re várhatóan 36 százalékra csökken. A fejlődő piacok részaránya ugyanakkor 17 százalékra nő. Az európai bővülés az előző évi mérték alatt várható. A szakemberek az első kilenc hónap adatainak ismeretében 2-3 százalékos növekedést várnak.
A fejlett országokra jellemző, hogy az egészségügyi rendszerek mérete és jelentősége fokozatosan nő. Az OECD-államokban például folyamatos az egészségi állapot javulása, s ehhez a környezeti változások mellett jelentős mértékben hozzájárul az egészségügy fejlődése, az új gyógyszerek kifejlesztése és forgalomba kerülése. A nemzeti jövedelem egyre nagyobb részét teszik ki az egészségügyi kiadások. Ma még messze elmaradunk a fejlettebb országokban elfogadható mértékűnek minősített egészségügyi ráfordításoktól. Ez akkor is így van, ha az összehasonlítást nem a tényleges egy főre jutó ráfordítással, hanem vásárlóerő-paritáson számolt mutatókkal végezzük el. A morbiditási és mortalitási mutatók jól jellemzik a magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapotát, amelyen javítani kell. A hazánkban várható élettartam messze elmarad még a gazdasági fejlettségünktől is, nem beszélve a kívánatosról.
Érdemes emlékeztetni arra, hogy a várható átlagos élettartam a Római Birodalomban 22, a középkori Angliában 33 év volt. Az ipari forradalom jelentette a dinamikusabb növekedés kezdetét, amely máig három hó/év. Nagyjából ez jellemző a mi viszonyainkra is. Ennek hatása a gyógyszerfogyasztásban: 18-20 milliárd forint növekedés évente. Tudomásul kell venni, hogy a hosszabb életkorral több betegség, több, az életminőséget meghatározó készítmény és szolgáltatás fogyasztása jár együtt.
Magyarországon nem nagy a gyógyszerfogyasztás, legfeljebb a struktúrája nem a legkorszerűbb. A bevezetett intézkedések nem a hatékonyságot, hanem az olcsóságot preferálják. Optimalizálni is az egészet és nem azon belül az egyes elemeket kell. Nem volt olyan ország, ahol tartós (akár két évet meghaladó) eredményt tudtak elérni ilyen szabályozással. Okkal feltételezhető, hogy a magyar gyógyszerpiac forgalma 2007-ben, ha kismértékben is, de meghaladja majd a korábbi év adatát.
A változások hatása a gyógyszerpiac szereplőire akár drámainak is nevezhető. A gyártók 12 százalékot kitevő extra adóterhe 35-36 milliárd forint lesz. Ehhez jön a sávos befizetés terhe forgalomnövekedés esetén. A forgalom bővülése pedig nem az elmúlt évhez, hanem a finanszírozó által elképzelt értékhez viszonyított. Jól példázza ezt, hogy a tavalyi támogatás megismétlése esetén – amikor a gyógyszerkassza 389 milliárd forint volt – a gyártók befizetési terhe 75 milliárd lenne. Ettől a jelentősen csökkentett támogatási kulcsok és az egyéb intézkedések miatt valószínűleg kisebb lesz az OEP gyógyszertámogatásra fordított kiadása, ebből adódóan a gyártók befizetési kötelezettsége is. Az összesített gyártói terhek azonban így is 50–60 milliárd forint között lesznek. Ez meghaladja az elmúlt négy év összes gyártói befizetési terhét. Az eredményesség romlását jelzi a nyereségek jelentős részének elvesztése, amely együtt jár a beruházások elmaradásával, jelentős csökkenésével, a k+f ráfordítások csökkenésével. Meg kell említeni azt is, hogy a gyártók a korábbi években jelentősen hozzájárultak anyagilag az egészségügyi szakemberek tudásának szinten tartásához, az új ismeretek megszerzéséhez. Az elszenvedett vesztességek miatt a gyártóknak a továbbképzés területén megnyilvánuló aktivitása a korábbi évek töredékére csökken.
A nagykereskedőkre gyakorolt hatást a 2,5 százalékos extraadó, valamint az igen gyakori leértékelést kísérő készletveszteségek jellemzik. Az árváltozás előtt 20 nappal még maga a gyártó sem tudja kiszámítani, hogy terméke milyen pozícióba kerül. A piac többi szereplője még enynyire sem ismerheti a helyzetet. A fajlagos logisztikai költségek ugyanakkor jelentősen nőnek. Példaként említhető, hogy átlagosan négy dobozzal rendelnek a patikák egy készítményből.
A gyógyszertárakra gyakorolt hatást a szolidaritási adó, a készletek rendszeres értékvesztése jellemzi. Ennek nagysága az ágazatban elérheti 3-4 milliárd forintot. Patikánként csak a készletek leértékeléséből származó veszteség 2-3 milliárdra prognosztizálható. Az árréstömeg 14 százalékkal csökken, ez önmagában 12-13 milliárdos veszteséget jelent. Az új rendszer hat az orvosokra is. A fenyegetettség nyomása alatti munkavégzés káros hatásai hamarosan jelentkeznek. A kilátásba helyezett jutalmazás esetén a rövid távú előnyök elfogadása hátrányos lesz a betegek számára.
A betegeket kimondottan rosszul érintik a változtatások. A gyakori fixesítés és az ebből adódó negyedévenkénti gyógyszerváltoztatás miatt bizalmatlanság alakul ki az orvos és a gyógyszer iránt, s ez jelentősen csökkenti a gyógyulásnak vagy az életminőség javulásának, sőt utóbbi fennmaradásának esélyeit is. A betegek egy része – különösen, ha anyagilag megengedheti magának – ragaszkodik a már megszokott és bevált medicinájához. Összegezve: az várható, hogy az előző évhez képest a lakossági terhek 50 milliárd forintot elérő mértékben is növekedhetnek az idén.
A gyógyszer-gazdaságossági törvény és a kapcsolódó intézkedések nem érték el a meghirdetett célt. Érdemes lenne az innen-onnan átvett részintézkedések helyett a haladó és eredményre vezető filozófiákat átvenni és alkalmazni. Ha pedig kiderül, hogy a változtatások nem szolgálják a kitűzött célokat, új megoldások keresése szükséges.

A szerző gyógyszerügyi szakértő

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Az előnyöket túl-, a hátrányokat alulértékelték
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 22. 15:19Veronai baleset: meghalt az egyik sérült

  Az egyik, súlyos égési sérülésekkel kezelt sérült vesztette életét.

 • MÁRCIUS 22. 15:05Külügy: legyenek óvatosak a magyarok Rómában

  A római szerződés aláírásának 60. évfordulója miatt közlekedési, idegenforgalmi korlátozások várhatók a hétvégén az olasz fővárosban - tájékoztatta a Rómába készülő magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata szerdán.

 • MÁRCIUS 22. 14:54Nemzeti konzultáció: erről biztosan megkérdezik az embereket

  A kormány készen áll a rezsicsökkentés megvédésére, és a hamarosan kezdődő nemzeti konzultáció során megkérdezik erről a magyar embereket is - hangsúlyozta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 • MÁRCIUS 22. 14:42Ezer eurót kapnak az önként hazatérő menekültek Ausztriától

  Ausztria ezer eurót fizet az első ezer önkéntesen hazautazó menekültnek és nagyobb figyelmet fordít a menekültek visszatéréséről szóló tájékoztatásra - jelentette be Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér