Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 10. 13. 06:00|Utolsó módosítás: 2016. 10. 13. 07:28|Diószegi József | Közélet » Társadalom

Drágul a tévézés

Általában havi néhány száz forinttal kérnek többet a kábelszolgáltatók amiatt, hogy díjat kell fizetniük a TV2 és az RTL Klub műsoraiért. A nézők többsége belenyugodott a díjemelésbe.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A TV2 és az RTL Klub megállapodott a legtöbb kábelszolgáltatóval arról, mennyit fizessenek a műsoraik terjesztéséért. Egy idei kormányrendelet lehetővé tette egyes, korábban szabadon fogható és ingyenesen sugározható tévécsatornák (RTL Klub, TV2) számára, hogy 2016. július 1-jétől a műsorukért programdíjat szedjenek be a műsorszolgáltatóktól, és azok éltek is a lehetőséggel. A műsorterjesztők havi 150 forintos kedvezményes bevezető áron tudják továbbítani a TV2 műsorát. Ezzel a lehetőséggel a terjesztők nagy része élni is kívánt, akikkel pedig nem tudott megállapodni a társaság, azok alapvetően a 290 forintos listaáron továbbíthatják a TV2-t – közölte a Világgazdasággal a csatorna. Hasonló elveket követett az RTL Klub is. A csatorna marketingosztálya azt közölte: a piac 98-99 százalékával megállapodott, és szeptemberben ki is állították az első számlákat. Ezek alapján tehát a két televízió együttesen legalább 300 forintot kap a kábelszolgáltatóktól.

Azt pontosan még nem tudni, mennyit szedhetnek be a tévés műsorkészítők a műsorterjesztőktől, így az sem világos, hogy a kábelszolgáltatók mennyit nyeltek le a költségekből, és mennyit hárítottak át a fogyasztóikra. Annyi azonban már látszik: szinte minden nagy szolgáltatónál körülbelül 300 forinttal emelkednek a tarifák. Ez a helyzet a Digi Kft.-nél, ahol a tévék által beszedett díj miatt november 1-jétől a szolgáltatás általános szerződési feltételek szerinti listaára és a határozatlan idejű szerződéssel rendelkező ügyfeleik előfizetési díja bruttó 300 forinttal emelkedik. A határozott idejű szerződéssel rendelkező ügyfeleiket a díjemelés a szerződés határozott idejének kifutásáig nem érinti – közölte a kábelszolgáltató.

fotó: MW
Az Invitel már korábban lépett: 2016. szeptember 1-jétől havi bruttó 362 forinttal emelte azon ügyfelek – gyakorlatilag az összes előfizetőjük – havidíját, akiknél a tévés csomag tartalmazza az RTL Klub és a TV2 csatornát. Ez az összeg – az áfa levonása után – ugyanannyi, mint amennyit a televíziós társaságokkal kötött szerződés alapján a két csatornának fizetni kell. Mivel a díjat az Invitel már július 1-jétől fizeti a csatornáknak, az ügyfeleik kéthavi díjat „ajándékba kaptak”, ezt a költséget a szolgáltató lenyelte.

A csatornákkal kötött szerződések tartalma üzleti titok, azok részleteiről nem tájékoztatott a UPC Magyarország. Annyit viszont elmondott: ügyfelei bruttó 370 forintért érhetik el a két csatornát. A UPC Magyarország sem szedi be az extradíjat visszamenőlegesen, az RTL Klub és a TV2 programdíja nem július 1-jétől, hanem legkorábban szeptember végén épül be a számlákba. Az ügyfelek értesítését szeptemberben kezdte meg a UPC Magyarország, és a számlázási ciklus hosszát figyelembe véve, körülbelül egy hónapig tart a teljes folyamat. A Magyar Telekom még nem lépett. A cég folyamatosan értékeli a műsordíj bevezetése miatt kialakult helyzetet, és ügyfelei érdekeit szem előtt tartva egyeztetéseket folytat az RTL-lel és a TV2-vel – közölték lapunkkal.

A fogyasztóknál egyébként eddig nem verte ki a biztosítékot a pár száz forintos áremelkedés. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ügyfélszolgálatához összesen egy tucat e-mail és ugyanennyi telefonos panasz érkezett a témában, a díj létét és mértékét kifogásolták. Hatósági eljárás nem indult az ügyben, hiszen az elektronikus hírközlésről szóló törvény alapján az előfizetői szerződést a szolgáltató egyoldalúan is módosíthatja, ha azt jogszabályváltozás indokolja.

Magyar Telekom Nyrt. - az elmúlt évek árbevétele


UPC Magyarország Kft. - az elmúlt évek árbevétele


INVITEL Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


M-RTL Zrt - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Drágul a tévézés
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 28. 12:40Orbán nem támogatja a vendégmunkásprogramot

  Orbán Viktor miniszterelnök nem támogatja, hogy vendégmunkásprogrammal kezeljék a munkaerőhiányt.

 • FEBRUÁR 28. 10:11Szerda este leáll az Ügyfélkapu

  Karbantartás miatt szerda este 10 órától csütörtök hajnali két óráig nem lesz elérhető a Kormányzati Portál és az Ügyfélkapu - olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

 • FEBRUÁR 27. 14:53Munkahelyvédelmi akció: ötszázmilliárd maradt a munkaadóknál

  A munkahelyvédelmi akció 2013-as indulása óta mintegy 500 milliárd forint maradt a munkaadóknál, 2016-ban a programban körülbelül 900 ezer munkavállaló dolgozott - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért és képzésért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

 • FEBRUÁR 26. 16:54Viharral jön a tavasz

  Többször erős, viharos lesz a szél a jövő héten. A hét közepén, a naptári tavasz kezdetén egy hidegfront miatt lehűlésre kell készülni, de a hétvégére ismét melegszik a levegő, néhol csaknem 20 Celsius-fok lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér