Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2008. 7. 29. 00:00| | Közélet » Társadalom
Közel háromszázmilliárd forintot forgatnak vissza a hadiipari beszerzések nyertesei

Ellentételezés: a gazdaságfejlesztés eszköze

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A hadiipari közbeszerzéseknek jelentős gazdaságélénkítő hatásuk van. Miért? Mert már évek óta Magyarország is alkalmazza azt a nemzetközi gyakorlatot, amely röviden hadiipari ellentételezés néven foglalható össze. Ennek lényege, hogy a nagy értékű haditechnikai beszerzéseknél az eladó cég szerződéses kötelezettséget vállal az ügylet értékével megegyező vagy esetenként annál magasabb értékű ellentételezés (offset) teljesítésére.
Az ellentételezés keretében a haditechnikai eszközöket szállító cégcsoporthoz kötődő vállalatok a vevő országban beruházásokat hoznak létre, ipari kooperációkat valósítanak meg, onnan hazai származású termékeket vásárolnak. A vásárló ország számára az ellentételezés azért előnyös, mert csökkenti a beszerzésnek az államháztartási hiányt növelő hatását. Ráadásul a megfelelően összeállított ellentételezési szabályok kialakításával elősegíti a vásárló ország gazdasági, ipari és kereskedelempolitikai célkitűzéseinek megvalósítását – vagyis a gazdaságfejlesztés eszközeként hat.
Magyarországon egy 1999-es kormányrendelet előírja, hogy az egymilliárd forint értéket meghaladó haditechnikai beszerzéseket legalább száz százalékban ellentételezni kell. Egy 2001-es kormányhatározat pedig azt rögzíti, hogy az ellentételezésen belül a befektetések aránya nem lehet 30 százaléknál alacsonyabb.
A gazdasági tárca 2002 és 2008 között 15 ellentételezési megállapodást kötött, összesen több mint 295 milliárd forintnyi kötelezettséggel – tájékoztatta lapunkat a minisztérium. Ezek közül a legjelentősebb a Gripen-megállapodás 191 milliárd forint értékű kötelezettsége. A három legnagyobb megállapodás (Gripen, Rába, Kongsberg) együtt a teljes kötelezettségállomány értékének több mint 90 százalékát fedi le.
A megállapodásokból kettő zárult le (Raytheon–Epicos, Gripen), az összes elszámolt ellentételezés értéke meghaladja a 291 milliárd forintot. A még nyitott megállapodások ugyanakkor további ellentételezések számára nyitnak utat. Több esetben úgynevezett előteljesítés történik, pl. a keretjellegű szállítási szerződések esetében. Itt gyakori, hogy a szállítási keretszerződés értéke még nem éri el a kötelező ellentételezést jelentő egymilliárd forintos határt, miközben az ellentételezés már megindult, vagy a kötelezett későbbi szállításaira is gondolva számolja el mai beruházásait vagy új exportját.
A jóváírt teljesítések 23,4 százaléka befektetés. Az időarányos teljesítéseknél a kormányrendeletben előírt 30 százalékos befektetési hányad nem követelmény, az előteljesítések túlnyomó részét az export teszi ki, tehát a tényadat nincs ellentmondásban a jogszabályi előírással. A szerződésben leírt számoknak, így a 30 százalékos befektetési hányadnak a megállapodások lezárultáig kell teljesülniük.
2008 első fél évében az ellentételezési kötelezettségállomány mintegy tízmilliárd forinttal nőtt a keretjellegű szerződések éves aktualizáló jegyzőkönyvei alapján. A Tárcaközi Ellentételezési Bizottság az idei első fél évben közel 13 milliárd forint teljesítést hagyott jóvá.
Az ellentételezési bizottság értékelése szerint a számokon túlmenően is megállapítható, hogy rendben folyik az ellentételezési programok végrehajtása. Így pl. a befejezéshez közeledik a Raytheon beruházása a HM Arzenál Zrt. nyírteleki telephelyén. A Zeiss-program teljesítése keretében július végén hat magyar szakértő utazik az izraeli Rafaelhez 26 napos szakmai képzésre. Ugyanezen projekt keretében üzleti eredményt is hozott a szegedi egyetem spin-off cége és egy finn egyetem közös kutatási projektje.
Sikeresen teljesült a magyar VIV Zrt. ILS- (műszeres leszállító rendszer) ellentételezési programja (a cég a NATO stratégiai légiszállítási képesség [SAC] pápai bázisrepülőterének leszállító berendezéseit installálta). A kimagaslóan legnagyobb ellentételezési ügylet, a Gripen-program lezárultával pedig most készül a végső jelentés, s ezt követi majd a záródokumentum aláírása. VG

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ellentételezés: a gazdaságfejlesztés eszköze
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér