Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2008. 7. 29. 00:00| | Közélet » Társadalom
Közel háromszázmilliárd forintot forgatnak vissza a hadiipari beszerzések nyertesei

Ellentételezés: a gazdaságfejlesztés eszköze

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A hadiipari közbeszerzéseknek jelentős gazdaságélénkítő hatásuk van. Miért? Mert már évek óta Magyarország is alkalmazza azt a nemzetközi gyakorlatot, amely röviden hadiipari ellentételezés néven foglalható össze. Ennek lényege, hogy a nagy értékű haditechnikai beszerzéseknél az eladó cég szerződéses kötelezettséget vállal az ügylet értékével megegyező vagy esetenként annál magasabb értékű ellentételezés (offset) teljesítésére.
Az ellentételezés keretében a haditechnikai eszközöket szállító cégcsoporthoz kötődő vállalatok a vevő országban beruházásokat hoznak létre, ipari kooperációkat valósítanak meg, onnan hazai származású termékeket vásárolnak. A vásárló ország számára az ellentételezés azért előnyös, mert csökkenti a beszerzésnek az államháztartási hiányt növelő hatását. Ráadásul a megfelelően összeállított ellentételezési szabályok kialakításával elősegíti a vásárló ország gazdasági, ipari és kereskedelempolitikai célkitűzéseinek megvalósítását – vagyis a gazdaságfejlesztés eszközeként hat.
Magyarországon egy 1999-es kormányrendelet előírja, hogy az egymilliárd forint értéket meghaladó haditechnikai beszerzéseket legalább száz százalékban ellentételezni kell. Egy 2001-es kormányhatározat pedig azt rögzíti, hogy az ellentételezésen belül a befektetések aránya nem lehet 30 százaléknál alacsonyabb.
A gazdasági tárca 2002 és 2008 között 15 ellentételezési megállapodást kötött, összesen több mint 295 milliárd forintnyi kötelezettséggel – tájékoztatta lapunkat a minisztérium. Ezek közül a legjelentősebb a Gripen-megállapodás 191 milliárd forint értékű kötelezettsége. A három legnagyobb megállapodás (Gripen, Rába, Kongsberg) együtt a teljes kötelezettségállomány értékének több mint 90 százalékát fedi le.
A megállapodásokból kettő zárult le (Raytheon–Epicos, Gripen), az összes elszámolt ellentételezés értéke meghaladja a 291 milliárd forintot. A még nyitott megállapodások ugyanakkor további ellentételezések számára nyitnak utat. Több esetben úgynevezett előteljesítés történik, pl. a keretjellegű szállítási szerződések esetében. Itt gyakori, hogy a szállítási keretszerződés értéke még nem éri el a kötelező ellentételezést jelentő egymilliárd forintos határt, miközben az ellentételezés már megindult, vagy a kötelezett későbbi szállításaira is gondolva számolja el mai beruházásait vagy új exportját.
A jóváírt teljesítések 23,4 százaléka befektetés. Az időarányos teljesítéseknél a kormányrendeletben előírt 30 százalékos befektetési hányad nem követelmény, az előteljesítések túlnyomó részét az export teszi ki, tehát a tényadat nincs ellentmondásban a jogszabályi előírással. A szerződésben leírt számoknak, így a 30 százalékos befektetési hányadnak a megállapodások lezárultáig kell teljesülniük.
2008 első fél évében az ellentételezési kötelezettségállomány mintegy tízmilliárd forinttal nőtt a keretjellegű szerződések éves aktualizáló jegyzőkönyvei alapján. A Tárcaközi Ellentételezési Bizottság az idei első fél évben közel 13 milliárd forint teljesítést hagyott jóvá.
Az ellentételezési bizottság értékelése szerint a számokon túlmenően is megállapítható, hogy rendben folyik az ellentételezési programok végrehajtása. Így pl. a befejezéshez közeledik a Raytheon beruházása a HM Arzenál Zrt. nyírteleki telephelyén. A Zeiss-program teljesítése keretében július végén hat magyar szakértő utazik az izraeli Rafaelhez 26 napos szakmai képzésre. Ugyanezen projekt keretében üzleti eredményt is hozott a szegedi egyetem spin-off cége és egy finn egyetem közös kutatási projektje.
Sikeresen teljesült a magyar VIV Zrt. ILS- (műszeres leszállító rendszer) ellentételezési programja (a cég a NATO stratégiai légiszállítási képesség [SAC] pápai bázisrepülőterének leszállító berendezéseit installálta). A kimagaslóan legnagyobb ellentételezési ügylet, a Gripen-program lezárultával pedig most készül a végső jelentés, s ezt követi majd a záródokumentum aláírása. VG

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ellentételezés: a gazdaságfejlesztés eszköze
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 19. 13:13Ötből egy autós veszélyes

  Öt magyar autósból mindössze négy használ az évszaknak megfelelő autógumit járművén, derült ki az Automax online kutatásából. Minél idősebb egy gépkocsi, annál valószínűbb, hogy egész évben csak téli vagy csak nyári gumival közlekedik a sofőr.

 • FEBRUÁR 18. 15:59Nem sokáig örülhetett a munkából szökött rab

  Elfogták az a fogvatartottat, aki az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet solti részlege mellett működő fűzhalmi juhászat területéről távozott engedély nélkül - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szombaton az MTI-vel.

 • FEBRUÁR 17. 16:33A veronai buszbaleset sérültje gyors segítségre szorul

  Véradásra szólította fel tagjait a legnagyobb fuvarozói érdekképviselet a nemrégiben hazaszállított egyik veronai túlélő érdekében.

 • FEBRUÁR 17. 15:37Kezdődik a dugószezon a 3-as metró felújítása miatt

  A 3-as metró felújításának előkészületei miatt jövő hétfőtől korlátozzák a forgalmat az Árpád híd pesti hídfőjénél a Váci út és Róbert Károly körút csomópontjában.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér