Hazánkban évente közel 20 ezer tonna növényvédő szert használnak fel, egy lakosra két kiló méreg jut. Sok esetben nem a fogyasztón múlik, hogy mérgező anyag jut a szervezetébe, ezért kezdett a Levegő Munkacsoport felvilágosító kampányba.
A legtöbb háztartásban télen és tél végén kedvelt vitaminforrás a primőr fejes saláta, amely talán a legtöbb lemoshatatlan mérget tartalmazza. A kismamák sem sejtik, hogy a bébiételek 20 százalékában találtak a növényvédő szerekből visszamaradt vegyi anyagokat.
A magyar hatóságok rendszeresen vizsgálják a hazai boltokban és piacokon kapható zöldségek, gyümölcsök, illetve 2006-tól a feldolgozott és a bébiételek növényvédőszer-tartalmát is. A vizsgálatok szerint a hazai eredetű termékekben valamivel kisebb (42%), az importált árukban pedig magasabb arányban (73%) mutathatóak ki a különféle ilyen szerek, ezért inkább azt javasolják a háziasszonyoknak, hogy ne az áruházak polcain található importot, hanem a hazai termékeket vásárolják.
A Levegő Munkacsoport korábban már kérte a Európai Parlament magyar képviselőit, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési, illetve a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, hogy támogassák az egészség minél hatékonyabb védelmét. Ezért az Európai Unióban most készülő, a növényvédő szerek engedélyeztetéséről szóló rendeletnél hazánk képviselői álljanak ki a növényvédő szerek használatának szigorúbb korlátozásáért.
A zöldségekbe, a gyümölcsökbe olyan mérgek kerülhetnek, amelyek még megmosva is hormonális, immunrendszeri zavarokat, daganatos megbetegedéseket okozhatnak. A permetezőszerek hatóanyagainak jelentős része nem a kezelni kívánt növényekre és kártevőkre kerül, hanem a környezetbe jutva károsíthatja a környező területek élővilágát, valamint szenynyezheti a talajt és a vizeket.
A legnagyobb – jellemzően 90 százalék közeli – arányban a déligyümölcsök tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat. Ezen termékekben azonban a mérgek nagyobb része a gyümölcsök héjában található, így azt lehámozva nagy részüktől egyszerűen megszabadulhatunk.
A gyümölcsök közül a meggy, a cseresznye, a szilva és a dinynyefélék tartalmaznak a legkisebb arányban növényvédő szert, a zöldségek közül jellemzően legkevésbé szennyezett a torma, a csemegekukorica és a hagymafélék. A gyümölcsök alapos megmosásával, esetleg meghámozásával csökkenthetjük a szervezetünkbe kerülő mérgek mennyiségét. A permetszerek egy része azonban felszívódik, ezeket mindenképpen elfogyasztjuk. Egészségünk védelme érdekében célszerű kerülni a legnagyobb kockázatot jelentő árukat, a málnát, a ribizlit, a szamócát, a szedret, az egrest, a kései csemegeszőlőt és a korai salátát. A permetszerek teljes elkerülésének lehetséges módja az ökológiai gazdálkodásból származó termékek fogyasztása.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.