Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 16. 17:43|Utolsó módosítás: 2017. 3. 16. 17:45|Világgazdaság Online | Közélet » Társadalom

Francia kutatók csapnak le a szegedi szuperlézerre

Tudományos kapcsolatokról és kutatószervezeti együttműködésről tárgyalt Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke Párizsban, ahol aláírták a szegedi ELI lézerközpont francia kutatói együttműködési szerződését is.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tízéves az Európai Kutatási Tanács (ERC), amely élvonalbeli európai felfedező kutatásokat finanszíroz, ez alkalomból a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központtal (CNRS) közösen szervezett szakmai fórumot a 2004-ben csatlakozott EU-tagállamok (EU13) részvételével. A workshop célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a vendégkutatói ösztöndíjprogramra, amely elősegíti többek között a fiatal magyar kutatók látogatását is az eddigi ERC-nyertes kutatócsoportoknál.

„Összesen 13 támogatott projekttel és csaknem 19 millió eurónyi elnyert támogatással Magyarország a legeredményesebb pályázók egyike a régióban. Ez a kezdeményezés lehetővé teszi, hogy kutatóink még több tapasztalattal induljanak az ERC forrásaiért zajló versenyben” – mondta felszólalásában Pálinkás József , hozzátéve, hogy az NKFI Hivatal kifejezetten erre szolgáló pályázati konstrukciókkal is aktívan támogatja a sikeres részvételt.

Csütörtökön Pálinkás József tárgyalt a CNRS vezetőivel, majd aláírták az NKFI Hivatal által felügyelt magyarországi ELI-intézmény és a CNRS közti megállapodást is. Ez a részben Magyarországon megépült közös európai lézerkutatási infrastruktúra attoszekundumos laboratóriumának hatékony kapacitáskihasználását és a francia kutatók bekapcsolódását segíti elő. A szegedi ELI-létesítmény a 2014-2020-as költségvetési ciklusban az ötödik legnagyobb uniós forrásból megvalósuló beruházás hazánkban, amely a Csehországban és Romániában épülő infrastruktúrával összekapcsolódva várhatóan 2019-től működik majd teljes kapacitással.

Az NKFI Hivatal elnöke Párizsban találkozott a francia Nemzetgyűlés és Szenátus mellett működő tudományos és technológiai tanácsadó szervezet (OPECST) vezetőivel, bemutatva a magyar KFI-irányítási és -finanszírozási rendszer aktuális változásait, és a szakpolitikai döntések előkészítésében szerzett tapasztalatokat. A franciaországi magyar kutatók hálózatának (SIFraH) képviselőivel találkozva Pálinkás József hangsúlyozta: „Ez a közösség a maga eszközeivel nagyban segítheti a magyar-francia tudományos kapcsolatokat és a magyar tudomány eredményeinek itteni láthatóságát. Az NKFI Hivatal ugyanakkor támogatni kívánja az itt élő magyar kutatókat abban is, hogy megismerhessék a karrierépítés új lehetőségeit az anyaországban”.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Francia kutatók csapnak le a szegedi szuperlézerre
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 24. 16:36Uniós pénzből képeznék a nevelőszülőket

  Ingyenes képzés indul leendő nevelőszülőknek, amelyre 500 millió forintot fordít a kormány európai uniós forrásból a következő három évben.

 • MÁRCIUS 24. 14:21A magyarok a legdepressziósabbak az Európai Unióban

  Összességében több nő depressziós, mint férfi az Európai Unióban, ahol a felnőtt férfiak 5,4 százaléka, a nők 7,9 százaléka érintett ebben a betegségben. A magyar férfiak és nők viszonylatában megállapítható: a hölgyek depressziósabbak a férfiaknál, mégis utóbbiak vezetik az európai listát.

 • MÁRCIUS 24. 11:31Kárpótlás: cseh kastélyt kaphat vissza egy magyar nemesi család

  Visszakapja barokk kastélyát, földjeit és erdeit a dél-morvaországi Luhacovice fürdővárostól a magyarországi származású arisztokrata Serényi család - írja a Právo című cseh napilap pénteken.

 • MÁRCIUS 24. 10:17Nemzeti emlékhely lesz az esztergomi Várhegy

  Nemzeti emlékhellyé avatják az esztergomi Várhegyet és a Vízivárost szombaton - mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 televízióban pénteken.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér