Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 2. 08:38|Utolsó módosítás: 2017. 4. 2. 09:00|Fábos Erika | Közélet » Társadalom

Nem évtizedekre tervezik már a mosógépeket sem

Nem évtizedekre tervezik már a mosógépeket sem. Egy tesztvizsgálat során kiderült, hogy egy átlagos berendezés hat évig bírta
a strapát, de a drágábbak is csak nyolcig.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Felejtse el, hogy évtizedekig használ egy háztartási gépet: ha öt-hat év után elromlik, nem pechje van, így tervezték. A gyártók azzal számolnak, úgyis jön egy újabb, „okosabb” modell. Csakhogy Magyarországon még kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egyik napról a másikra átváltsanak egy új generációs gépre.

Tizennégy gyártótól összesen 30 mosógépet tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete egy külföldi laboratóriumban. Arra voltak kíváncsiak, mennyi ideig lehet őket meghibásodás nélkül üzemeltetni. Vizsgálták többek között a készülékek mosási, öblítési és centrifugálási hatékonyságát, energia- és vízfogyasztását, zajkibocsátását, valamint azt is, hogy átlagos használat mellett 10 év alatt mennyire romlanak el.

Nem a készülékében van a hiba Fotó: AFP
A teszt során azt is bemérték, mennyi vizet és energiát fogyasztanak: a 30 termékből 6-ról derült ki, hogy az átlaghoz képest víz- és energiatakarékosabb. Igaz, a megspórolt összeget a vásárláskor kellett megfizetni, a drágábbak voltak ugyanis a takarékosabbak. A Zanussi, Electrolux, Whirlpool esetében átlagosan 60 százalék volt annak az esélye, hogy 5-6 évig problémamentesen üzemelnek. Az AEG, valamint a Siemens esetében már 80 százalék.

Vagy tartós, vagy takarékos

Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesülete munkatársa azt mondta: a vizsgált mosógépeket széles skálán választották ki, hogy kiderüljön: van-e összefüggés az ár és a minőség között. A teszt során a vizsgált mosógépekkel körülbelül tízévi használatot szimuláltak.

„A Tudatos Vásárlók Egyesülete nem talált olyan terméket a mosógépek tesztelése során, amelyik minden szempont alapján átlagon felül teljesített volna – mondta Andacs Noémi. – A harminc készülékből mindössze öt bizonyult az átlagnál tartósabbnak. Nincs könnyű helyzetben a vásárló, hiszen mérlegelnie kell, hogy számára mi a fontosabb: tartós legyen a mosógép, csendes, vagy pedig kevés áramot és vizet fogyasszon az évek során. Miközben 110 000 forint körüli összegért is találunk közepes tisztítási hatékonyságú, átlagos energia- és vízfogyasztású és közepesen tartós mosógépet, 265 000 fölött is van olyan termék, amelyik csak ugyanezt a szintet hozza. Mivel a mosógép nagy anyagi beruházás a háztartásoknak, nem mindegy, hogy mennyire tartós darabot választanak, ezért is készült
a vizsgálat.”

Nem lepődött meg az eredményen Sárközi András háztartásigép-szerelő, aki több mint harmincéves tapasztalattal rendelkezik. Azt mondja, függetlenül attól, hogy milyen márkajelzés van a gépeken, amikor szétbontják, kiderül, hogy ugyanazokból a kínai alkatrészekből rakták össze szinte mindet. A drágábbakat kicsit precízebben, de vannak típusok, ahol még ez sem érvényes.

„Nem véletlen, hogy a gyártók többsége ma már egy évre ad garanciát, és a legdrágább gépekre sincs több ötéves jótállásnál – mondta Sárközi András. – Vannak manapság olyan biztosítások is, hogy ezt meg lehet hosszabbítani. Érdemes azonban figyelni arra, hogy mekkora igénybevételre vásároljuk a gépet. Háztartási célokra, úgy számolnak, négynaponta indítják el. Ezekben a mai modellekben pedig ezt nyomon is tudják követni a gyártók. Ha gyakrabban használják, akkor arra hivatkozva, hogy extrém igénybevételnek tették ki, és nem erre gyártották őket, még biztosítás esetén sem fizetik a javítást és az alkatrészt.”

A gépeknek több mint a fele elöregedett

A háztartásigép-gyártókat és -forgalmazókat tömörítő CECED Magyarország Egyesü­lés adatai szerint Magyarországon a nagygépek 59 százaléka 8 évnél idősebb, a mosógépeknél ez az arány 49 százalék. Ezzel az aránnyal az utolsók között kullogunk az unióban. Ezt a szakemberek is megerősítik.
„A vadiúj gépekhez ritkán kell szerelő, de az általános tapasztalat, hogy a mosógépek a leginkább korosak Magyarországon – mondta Orosz László gépszerelő. – A gyakorlat az, hogy rendszerint akkor hívnak minket először, amikor a gépek elérik a négyéves kort. A legtöbb probléma pedig hat és tíz év körül van a gépekkel. Mosógépet és hűtőgépet javítunk leggyakrabban, de a hajszárítótól a fűnyíróig körülbelül ugyanez a gyakorlat, és nagyjából ugyanannyit is bírnak ki a különféle berendezések. A tíz év már egy szerencsés beszerzésnek számít manapság. Nem legenda, sajnos igaz, hogy azok a nagyobb alkatrészek, amelyek a leggyakrabban romlanak el, csak nagyon drágán cserélhetőek, vagy csak egyben, panelben, ezért sokszor valóban nem éri meg a javítás, hiszen 30-40 ezer forintba is kerülhet megcsináltatni egy használt gépet, ki tudja, mennyi időre, miközben 80 ezer forintért újat lehet venni.”

Az új sokszor tényleg jobb

Ma már sokan felismerték személyes tapasztalataik alapján is: azért bírják rövidebb ideig a berendezések, hogy minél gyakrabban cseréljék őket. Míg régebben egy mosógépet vagy egy hűtőt évtizedekig is használt egy háztartás, ma már 5-6 éven belül újat kell venni, mert a javítás gyakran többe kerül, mint egy új megvásárlása. A jelenség körül persze egy felépített elmélet is kialakul, ami a „tervezett elavulás” nevet kapta. Lényege, hogy a gazdasági növekedés fenntartása érdekében több cég kevésbé tartós, hamarabb elromló, ezért hamarabb lecserélendő termékeket kezdett gyártani.

„Nem úgy kell ezt elképzelni, hogy, mondjuk, egy mosógépbe beleszerelnek egy időzítőt, és ha eléri a korhatárt, vége – mondta Sárközi András. – Ezeket a gépeket mosási ciklusokra, a hűtőket üzemórára tesztelik. Évente 100 mosással számolnak és durván 500-600 mosásra kalibrálják az alkatrészeket. Ennél többet ritkán bírnak ki, vagyis 5-8 évente észszerű tervezni a cserét. Az emberek persze minél olcsóbban akarnak hozzájutni a gépekhez, és a nagy árverseny is arra ösztönzi a gyártókat, hogy minél olcsóbb modelleket áruljanak. Ötévente egyébként új modellek is piac­ra kerülnek. Sokan, ha van egy jobb, újabb funkció, többet tud egy gép, már azért is cserélnek. Főként a gazdagabb országokban jellemző ez, de a híradástechnikában nálunk is. Nem is butaság, hiszen egyre takarékosabbak és valóban fejlettebbek az új modellek.”

A tervezett elavulást eddig még egyetlen tudományos vizsgálat sem erősítette meg, sőt, az összeesküvés-elméletek közt tartják számon. Természetesen a cégek sem ismerik el, hogy van ilyen. A Bosch és a Siemens például állítja: a háztartási gépeiket eleve 15 évre tervezik.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nem évtizedekre tervezik már a mosógépeket sem
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 25. 20:18Kiderült, kiket kedvelnek leginkább a csehek

  Leginkább a szlovákokat és a lengyeleket, legkevésbé az arabokat és a romákat kedvelik a csehek - derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amely azt kutatta, milyen a többségi cseh lakosság viszonya az országban élő más nemzetiségű kisebbségi lakossági csoportokhoz.

 • ÁPRILIS 25. 16:40Egyharmados bérelőny a brit férfiaknál

  A jövő áprilisi határidőre a brit munkaadóknak kötelező lesz feltüntetniük honlapjukon az azonos munkakörben foglalkoztatott női és férfi dolgozók közötti bérkülönbség százalékos mértékét.

 • ÁPRILIS 25. 13:05Rettentő magány sújtja a magyarokat

  Az ötven év felettiek negyedét fenyegeti a magány és az egyedüllét, 27 százalékuknak telt már úgy el napja, hogy nem szóltak hozzájuk, 8 százalékuk pedig gyakran senkihez sem szól – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készült országos reprezentatív kutatásból.

 • ÁPRILIS 25. 07:18Kevesebb magyar költözött külföldre

  Már nem vándorolnak ki olyan sokan az országból, de a fiatalok számára még mindig nagyon vonzó a külföldi munkavállalás és a kiköltözés.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér