Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2007. 12. 11. 00:00|Dr. Mészner Zsófia | Közélet » Társadalom

Óvnak és költséghatékonyak a védőoltások

A „Közös kincsünk a gyermek” nemzeti csecsemő- és gyermek-egészségügyi program kiemelten foglalkozik az oltással megelőzhető betegségekkel és a primer prevenció fontosságával. Magyarországon tíz fertőző betegség ellen kötelező és a családok számára ingyenes a védőoltás. Bár sokan kizárólag költségoldalról közelítik meg a kérdést, mások minden, gyermekeink egészségére szánt anyagi áldozatot a jövőnek szóló befektetésnek tartanak.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az oltások széles körű használatával nagyon sok súlyos betegséget lehetett megszüntetni, köztük a gyermekbénulást, a fekete himlőt, illetve igen jelentősen vissza lehetett szorítani a torokgyíkot, a tetanuszt, a kanyarót.
Az emberiség állandó versenyt folytat a kórokozókkal. Az antibiotikumok csak átmeneti megoldást jelentenek, mivel előbb vagy utóbb rezisztencia alakul ki ellenük. Ha sikerül is csatát nyernünk a kórokozókkal szemben, csak átmenetileg lélegezhetünk fel, hiszen a természet hamarosan válaszol. Ez azt jelenti, hogy új kórokozók jelennek meg, amelyek ellen új harcot kell indítanunk. Ezért azt mondhatjuk, hogy az igazi megoldást egy kórokozó ellen az oltással történő eradikáció jelenti.
A pneumococcust, amely a Streptococcus pneumoniae nevű baktérium rövidített elnevezése, már az 1800-as évek vége óta ismerik. Több mint 90 típusa ismert, de közülük csak néhány okoz súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedést. A baktérium évente több mint 700 ezer öt év alatti gyermek halálát okozza világszerte. Hazánkban hasonló időszakban több mint 50 gyermek szenved súlyos fertőzést s egy részük maradandó károsodást, netán meghal a megbetegedések következtében. Különösen veszélyeztetettek a két hónapos–kétéves korú csecsemők. Ez a baktérium olyan betegségeket okozhat, mint az agyhártyagyulladás, a vérmérgezés, a tüdő- és a középfülgyulladás. Jelenleg hazánkban az agyhártyagyulladás vezető kórokozó, és ugyanez mondható el a középfül- és a tüdőgyulladásról is. Sajnos a hazai epidemiológiai adatok korlátozottak, mivel jelenleg csak a pneumococcus okozta agyhártyagyulladás bejelentendő betegség. Magyarországon 2007 januárjától a kiemelten magas rizikójú gyermekek részére 70 százalékos társadalombiztosítási támogatással írható fel a pneumococcus elleni vakcina, de le kell szögeznünk, hogy ettől nem várható széles átoltottság. Pedig a vakcináció igazi hasznát és egyben értelmét a közösség szempontjából kellene vizsgálnunk. Nem tudni, mi lett volna, ha csak a rizikócsoportba tartozó gyermekeket oltottuk volna például a gyermekbénulás ellen. A pneumococcus elleni oltással kapcsolatban megfigyelték, hogy a széles körű bevezetést követően nemcsak az oltott csecsemőknél, hanem az oltást nem kapott időseknél is jelentősen csökkent e betegségek előfordulása: a 65 év felettiek esetében több mint 64 százalékkal.
A pneumococcus elleni vakcina ajánlott oltásként 16 ezer forintba kerül, ám a táblázatból kiderül, hogy a direkt, azaz a kezelés költségeit és az indirekt, azaz a szülők kieső munkaóráinak költségeit figyelembe véve az oltás beadása költséghatékony. A pneumococcusfertőzések gyakorisága, a szövődmények súlyossága, valamint a kedvezőtlen antibiotikumrezisztencia-viszonyok szükségessé teszik a megelőzést, s erre a védőoltás az egyetlen hatékony módszer. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a konjugált (összetett) pneumococcus elleni vakcina felvételét javasolja a tagországok nemzeti immunizációs programjába. A világ 21 országában – közülük 12 az Európai Unióhoz tartozik – a csecsemőkori pneumococcus elleni vakcináció már a nemzeti immunizációs program része.
Az 1990-es években hazánk az elsők között vette fel a kötelező oltások közé a HiB-vakcinát, példát mutatva a többi nemzetnek a járványügy területén. A 21. századi Magyarországnak újra lehetősége van arra, hogy a pneumococcusvakcináció terén is vezető szerepet töltsön be a régióban.

A szerző az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet főigazgatója, gyermekgyógyász, infektológus szakorvos

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Óvnak és költséghatékonyak a védőoltások
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 30. 12:17Palkovics elmondta, hány diák jelentkezett idén felsőoktatási intézményekbe

  Az idén csaknem 106 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, ez a szám megfelel a korábbi évek adatainak - közölte az oktatási államtitkár csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • MÁRCIUS 30. 09:58Nyomoznak a tavalyi érettségi feladatokat őrző céggel szemben

  Az Oktatási Hivatal a minap tette közzé a tavaly kötött szerződéseinek listáját, amelyből kiderült, hogy a szervezet csaknem 8,5 millió forintért egy olyan társasággal őriztette a 2016-os érettségi feladatlapokat és azok javítási útmutatóit, amely ellen immár két éve nyomoznak a hatóságok - írja a Magyar Nemzet.

 • MÁRCIUS 30. 09:49Cseresnyés: Négyezer közfoglalkoztatott kapott elhelyezkedési juttatást

  Több mint négyezer közfoglalkoztatott kapott tavaly elhelyezkedési juttatást, amelyet akkor igényelhettek, ha sikerült munkát találniuk a versenyszférában - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

 • MÁRCIUS 29. 17:29Nincs gond a járványügyi helyzettel Magyarországon

  Magyarország járványügyi helyzete jó, és a kanyarójárvánnyal összefüggésben a hatóságok és az egészségügyi intézmények megfelelően ellátták a feladatukat - mondta az egészségügyért felelős államtitkár a parlament népjóléti bizottsága előtti meghallgatásán szerdán.

 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér