Logisztika

Mágneses vihar: reagált a Budapest Airport, kiderült, lesznek-e járatkésések a ferihegyi repülőtéren

A napkitörések és napviharok nem érintik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmát, a járatok továbbra is menetrend szerint közlekednek, Ferihegyen tehát nem számítanak pénteken jelentős, a forgalom egészét érintő negatív hatásokra. A Budapest Airport tájékoztatása szerint a légi járműveken többszörösen védett és alternatív navigációs, illetve kommunikációs rendszerek vannak telepítve, lehetővé téve a biztonságos működést akkor is, ha a mágneses vihar miatt egy-egy műhold jele átmenetileg nem vehető.

„Összességében elmondható, hogy a napkitörések és napviharok nem érintik a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér forgalmát. A járatok továbbra is menetrend szerint közlekednek, ezért nem számítunk jelentős, a forgalom egészét érintő negatív hatásokra” – válaszolta a Világgazdaság kérdésére a Budapest Airport. A ferihegyi repülőteret azután kereste meg lapunk, hogy az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala (NOAA) magas fokú riasztást adott ki mágneses vihar miatt péntekre.

Mágneses vihar
Mágneses vihar: a repülőgépek védettek a napkitörések ellen / Fotó: Paul Ellis / AFP

A NOAA kiemeli: a geomágneses viharok hatással lehetnek a Föld-közeli pályán és a Föld felszínén lévő infrastruktúrára, potenciálisan megzavarva

  • a kommunikációt, 
  • az elektromos hálózatot, 
  • a navigációt, 
  • a rádió- és műholdműveleteket.

A fentiek alapján akadozhat például az internet vagy a GPS. 

Mágneses vihar: a repülőgépek védettek a napkitörések ellen

A Budapest Airport tájékoztatása szerint 

a légi járműveken többszörösen védett és alternatív navigációs és kommunikációs rendszerek vannak telepítve, lehetővé téve a biztonságos működést akkor is, ha egy-egy műhold jele átmentileg nem vehető.

Ezenfelül a légi forgalmi irányítás is rendelkezik olyan eljárásokkal, amelyek egy esetleges rádiócsend esetén is lehetővé teszik a forgalom kezelését.

Az amerikai kommunikációs cégeket már felkészítették

A G4-esnek minősített jelenség még szerdán kezdődött, amikor a Napból több plazmakilövellést észleltek. A NOAA azt írta, hogy a geomágneses vihar nemcsak péntekre, hanem az egész hétvégére szól. 

A szakértők a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatallal, a NASA-val együttműködve követik, vizsgálják történéseket. Az amerikai kommunikációs cégeket már értesítették az esetleges kimaradásokról, a Világgazdaság pedig megkereste az itthoni távközlési szolgáltatókat, hogy hazánkat érinti-e a napkitörés. Ha megérkeznek a válaszok, frissítjük cikkünket. 

 

 

geomágneses vihar járatkésés Budapest Air­port mágneses vihar napkitörés
Kapcsolódó cikkek