A brit kabinetiroda biztonsági kockázatokra hivatkozva felszólította kormányzati szerveket, hogy ne telepítsenek kínai gyártmányú megfigyelőrendszereket, kamerákat érzékeny helyszíneken – derül ki az FT cikkéből.

Surveillance camera street, térfigyelő kamera, london
Fotó: Getty Images

A tilalom elsősorban azokra a vállalatokra vonatkozik, amik a kínai nemzeti hírszerzési törvényének hatálya alá esnek.

A kabinetiroda közölte, hogy egy biztonsági vizsgálat után hozta meg a intézkedést, ami veszélyesnek tartja ezeket a megfigyelő rendszereket. A lépés alig több mint egy héttel azután történt, hogy Rishi Sunak miniszterelnök kijelentette: Peking kihívást jelent Londonnak. Hónapokkal ezelőtt az Egészségügyi és Szociális Ellátási Ügynökség (DHSC) úgy döntött, hogy nem vásárol több kamerát a Hikvision kínai vállalattól, ami a világ legnagyobb térfigyelő kameraszolgáltatójának számít.

A DHSC egyik minisztere elmondta a parlamentnek, hogy korábban 82 Hikvision-terméket használtak. A Kínában 2017-ben életbe lépett nemzeti hírszerzési törvénye arra kötelezi az állampolgárokat és a szervezeteket, hogy támogassák, segítsék és együttműködjenek az állami hírszerzéssel. Bár a törvény nem terjed ki a Kínán kívül tárolt adatokra, és eddig nem került napvilágra külföldi állampolgárokat érintő eset, a nyugati vezetők többször is kifejezték aggodalmukat.

A kínai videómegfigyelési szolgáltatók (CCTV) világszerte piacvezetőnek számítanak, de az elmúlt években több ország is korlátozásokat vezetett be velük szemben, az okok között a biztonsági félelmek és az állítólagos emberi jogi visszaélések szerepeltek.

Az Egyesült Államok 2019-ben több kínai mesterséges intelligenciával működő felügyeleti vállalatot, köztük a videókamerákat gyártó Hikvision és Dahua cégeket is felvette kereskedelmi feketelistájára. Washington szerint a vállalatok segítették Pekinget az emberi jogok hszincsiangi megsértésében.

Az Európai Parlament tavaly eltávolította a látogatók lázas megfigyelésére használt Hikvision hőkamerákat, szintén emberi jogi okokra hivatkozva. A Hikvision korábban közölte, hogy nem felügyeli az eszközeinek használatát, miután azokat beszerelték, Peking pedig következetesen tagadja a nyugati vádakat.

Idén a brit parlament 67 tagja felszólította a londoni kabinetet ,hogy etikai okok miatt a Dahua és a Hikvision készülékek teljes brit értékesítésének tiltsák be, mert szerintük a vállalatok részt vettek hszincsiangi emberi jogi sértésekben.