A Nokia márkájú telefonokat gyártó HMD Global az első olyan nagy, okostelefon-gyártó cég, amely Európában gyártja a mai mércével is okostelefonnak minősülő készülékeket, és már meg is vásárolható az első Magyarországon készült 5G-modellje, amely az adatbiztonságra érzékeny ügyfeleket célozza meg. A vállalat nem közölte, hogy melyik magyarországi telephelyén folyik a termelés.

Nokia XR21
Fotó: Nokia

Nagy örömünkre szolgál, hogy Európában gyártjuk a Nokia XR21-et, jellegzetes, robusztus 5G-képes okostelefonunkat

– mondta a Reutersnek kedden Jean-Francois Baril, a HMD Global társalapítója, elnöke és egyben vezérigazgatója.

Mielőtt a HMD megnyitotta magyarországi üzemét, Európában gyakorlatilag nem volt okostelefon-gyártás, mivel az olyan nagyvállalatok, mint az Apple és a Samsung, Ázsiában készítik telefonjaikat a költségtakarékosság jegyében.

Az Apple iPhone-jainak nagy része például Kínában készül, amely az amerikai vállalat egyik legfontosabb piaca is. Az elmúlt években azonban felerősödtek a nemzetbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak, ami arra késztette az Egyesült Államokat, hogy technológiai szankciókat vezessen be a kínai Huaweijel szemben, míg Kína állami alkalmazottjai körében korlátozta az iPhone-ok használatát.

„Elkötelezettek vagyunk a technológiába és a gyártási folyamatokba való beruházás mellett, amelyek biztonságosabbá és tartósabbá teszik készülékeinket” – emelte ki Baril.

A HMD a hazánkban készült első modelljét főként a vállalati ügyfelek számára tervezte, amelyek közül néhányan – IT-biztonsági partnereikkel együtt – kifejezetten kérték, hogy ügyeljen a cég a biztonsági követelményekre.

A vállalat egyébként már eddig is – azaz 2019 óta – az Európai Unióban, azon belül Finnországban tárolta és dolgozta fel a vállalatok és a lakossági fogyasztók adatait, amelyek az általa gyártott okostelefonokról származtak.

A HMD 2016-ban tíz évre szóló kizárólagos licencszerződést kötött a Nokiával, a világ egykori legnagyobb telefongyártójával, hogy Nokia márkanévvel ellátott okostelefonokat és táblagépeket gyárthasson.
A cég márciusban közölte, hogy megkezdi a gyártást az Európai Unióban, amely az olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint például a félvezetők vagy az okostelefonok előállítása, ösztönzi a termelés meghonosítását.

A Nokia XR21 ára Európában 649 eurónál, azaz nagyjából 250 ezer forintnál kezdődik, míg egy különleges 30 darabos limitált példányszámú készülék matt platina színben 699 eurótól rendelhető meg a vállalat weboldalán.