Nemzetközi gazdaság

Gondban az orosz büdzsé: többhavi csúszással jön a pénz az olajért

Továbbra is sok olajat exportál Oroszország, ám a kifizetései akadoznak. Az orosz–ukrán háború miatt kivetett másodlagos szankciók működésbe léptek.

Az orosz olajipari vállalatok akár több hónapos késedelemmel is számolhatnak a nyersolaj- és az üzemanyagexport kifizetésénél, mivel a kínai, török és egyesült arab emírségekbeli bankok egyre óvatosabbakká válták a nyugati országok által bevezetett másodlagos szankciók miatt – írta meg több, az ügyet jól ismerő forrás alapján a Reuters.

The Vladimir Rusanov, a liquefied natural gas (LNG) tanker ship, is seen following its arrival at the LNG terminal in Nantong city, eastern China's Jiangsu province on July 19, 2018, following its journey from Russia's Arctic Yamal peninsula. The LNG/icebreaker tanker arrived in Nantong with its shipment of gas produced at the 27 billion USD Yamal LNG plant in the Siberian Arctic. Russia's Novatek is in partnership with France's Total and China's CNPC for the Yamal LNG project. (Photo by AFP) / China OUT
orosz olaj szankciók
A másodlagos szankciók miatt akadoznak az orosz olajexporttal kapcsolatos kifizetések / Fotó: AFP

A fizetési késedelmek nem csupán csökkentik Oroszország bevételeit, hanem kiszámíthatatlanná is teszik azokat, lehetővé téve ezzel az Amerikai Egyesült Államok számára, hogy elérje a másodlagos politikai szankciókkal kapcsolatos célját. Washington terve az, hogy megakassza a Moszkva felé haladó pénzáramlást, ezzel büntetve a Kremlt az orosz–ukrán háború miatt, ugyanakkor nem szakítsa meg a globális energiaáramlást sem.

A Reuters értesülései szerint az elmúlt hetekben több kínai, török és egyesült arab emírségekbeli bank is növelte a szankcióknak való megfelelési követelményeit, és ez

az Oroszországba történő átutalások esetében gyakran késedelmet, néhány esetben pedig elutasítást is eredményezett.

A szóban forgó szigorítások közé tartozik például az, hogy a pénzintézetek elkezdtek kérni ügyfeleiktől arra vonatkozó garanciákat, hogy a nyugati szankciós listákon szereplő személyek vagy szervezetek nem vesznek részt az üzletben, és nem is kedvezményezettjei a tranzakcióknak.

A hírek szerint az Egyesült Arab Emírségekben a First Abu Dhabi Bank és a Dubai Islamic Bank több olyan számlát is felfüggesztett, amelyek orosz áruk kereskedelméhez kapcsolódnak. A szintén emírségekbeli Mashreq bank, a török Ziraat és Vakifbank, valamint a kínai ICBC és Bank of China ugyan továbbra is feldolgozzák a kifizetéseket, azonban ez hetekig, sőt akár hónapokig is eltarthat. A Reuters megkeresésére egyik pénzintézet sem válaszolt.

MS AIDAcara Visits Gdynia Port
A fizetési késedelmek nem csupán csökkentik a Kreml bevételeit, hanem kiszámíthatatlanná is teszik azokat
Fotó: AFP

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírói kérdésre megerősítette, hogy a fizetési problémák léteznek, több kínai bank lelassította a kifizetéseket.

Tovább folytatódik az Egyesült Államok és az példátlan nyomása Kínára. Ez természetesen okoz bizonyos problémákat, de nem válhat akadályává kereskedelmi és gazdasági kapcsolataink további fejlődésének

– hangsúlyozta Peszkov.

Elriasztják a szankciók az orosz olajtól az indiai finomítókat

Új-Delhi egyre több olajat vásárol az Egyesült Államoktól. Naponta több mint negyedmillió hordó nyersolaj érkezik majd a jövő hónapban Indiába az Egyesült Államokból. Ez több mint egy éve a legnagyobb mennyiség, és azt mutatja, hogy a szankciók miatt India kezd elfordulni az orosz olajtól és diverzifikálni a forrásait.

 

orosz-ukrán háború szankció nyersolaj késedelem
Kapcsolódó cikkek