Hosszú és nyílt megbeszélést folytatott a NATO Kvinta-országainak nagyköveteivel és az képviselőivel Aleksandar Vucic. A szerb elnök erről a közösségi oldalán számolt be. Mint írta, a találkozón találkozott a Kvinta-országok, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Németország nagyköveteivel, valamint az Európai Unió küldöttségének vezetőjével.

A szerb elnök korábban, tegnap késő este egy igen drámai hangvételű közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztette a szerb népet, hogy nagyon nehéz időkre kell számítaniuk. Mint írta, olyan híreket kaptak az elmúlt 48 órában, amelyek közvetlenül veszélyeztetik létfontosságú nemzeti érdekeiket

A mai találkozóról szóló közléséből pedig már egyértelműen kiderült, hogy a megbeszélés lényegét a koszovói kérdés rendezésének esetleges lépései jelenthették. Nemrég Vucic arról is beszélt, hogy Szerbia kiléphet az Európa Tanácsból, mert szerinte amennyiben Koszovó tagfelvételi kérelmét jóváhagyják, az lényegében Szerbia kiutasítását jelenti.

Fotó: Facebook/Aleksandar Vucic

Emellett a Belgrád és Pristina közötti tárgyalások ellenére Vucic elutasította Koszovó függetlenségének elismerésének lehetőségét. Ezt többször is egyértelművé tette és leszögezte, Szerbia nem engedi, hogy Koszovó az ENSZ vagy az ENSZ-hez kapcsolódó szervezetek, intézmények vagy ügynökségek tagjává váljon, és nem is fog ilyen javaslatot figyelembe venni.