Az ukrán dróncsapások miatt leállított orosz olajfinomító-kapacitás Oroszország teljes finomítói kapacitásának 14 százalékát, azaz napi 900 ezer hordót tesz ki – írta az Oilprice hírportál kedden.

AFU units master assembly of reusable bomber drones
Az ukrán drónok aprítják az orosz olajfinomítókat / Fotó: AFP

Ez többek között a Lukoil norsi és volgográdi finomítóit, valamint a Rosznyefty kujbisevi és rjazanyi finomítóit jelenti.

Ukrajna az elmúlt hetekben fokozta az orosz finomítók elleni dróntámadásait, amelyek csökkentették Oroszország teljes finomítói kapacitását, beleértve saját belföldi piacra szánt benzin- és dízelüzemanyag-előállítását is.
Az Egyesült Államok már felszólította Ukrajnát, hogy hagyjon fel az oroszországi finomítók elleni támadásokkal, mivel attól tart, hogy ez a nyersolaj árának megugrását eredményezheti. 

A nyersolaj árának emelkedése pedig a választási évben problémás a hivatalban lévő amerikai elnök, azaz Joe Biden számára.

A Brent nyersolaj hordónkénti ára a múlt hónap azonos időszakához képest közel öt dollárral emelkedett – ez a legnagyobb drágulás közel öt hónapja–, amit részben az ukrajnai csapások, részben a Vörös-tengeren történő olajszállítással kapcsolatos, folyamatos aggodalmak hajtottak.