Jól halad Nagyváradon a Nokian Tyres gumiabroncsgyártó üzemének építése. A gigagyárba a város környékéről, illetve még Magyarországról is keresik a munkaerőt. Állítólag a Nokian Romániában kiemelten magasnak számító bérezést kínál.

Automobile Tire Manufacture At The Nokian Renkaat Oyj Plant As Tyres Head For Export
Romániai gigagyárba toboroznak munkaerőt Magyarországról, rendkívül magas fizetéssel
Romániai gigagyárba toboroznak munkaerőt Magyarországról rendkívül magas fizetéssel / Fotó: Getty Images

A finn Nokian 650 millió euróból építi a gumiabroncsgyárat Nagyváradon – írta a Krónika. A beruházás nemcsak Erdélyben, hanem egész Romániában rendkívül fontosnak számít. Az építkezést még 2023 elején kezdték, és a tervek szerint az idei év második felében már a termelés is elindulhat. A nagykereskedelmi gyártást viszont csak jövőre kezdik el.

A Nokiannak a tervek szerint ez lesz az első karbonsemleges gyára. Évi 6 millió abroncsot gyárthatnak le személygépkocsik számára. Az üzem elsősorban a közép-európai piacot szolgálja majd ki.

A gyárban 500 embert tudnak majd alkalmazni, a Krónika pedig azt írja, hogy a dolgozókat nemcsak Romániában, hanem Magyarországon is toborozzák.

A hírek szerint a Nokian Tyres nem sajnálja a fizetést a leendő alkalmazottaktól. A bérajánlat több mint nettó 460 ezer forint (5800 lej), ez az Erdélyben hasonló munkakörökben megkereshető pénz majdnem kétszerese.

Románia kizárta a Huaweit az 5G távközlési hálózatok kiépítéséből

Több jelentős gyártó – az Ericsson, a Samsung és a Nokia – már megkapta a nemzetbiztonsági engedélyt.

A Nokian Tyres közölte, hogy elsősorban a kiépített vasútvonalak miatt esett Nagyváradra a választás, mivel így rendkívül egyszerű lesz a nyersanyagokat a gyárba szállítani.

A román állam 99 millió euróval támogatta meg a gyárépítést, a beruházást pedig stratégiai fontosságúnak nyilvánította.

A térség rendkívül népszerű lett az utóbbi időben a nagy cégek körében. A Nokian beruházásával együtt 1,5 milliárd eurónyi befektetés valósul meg Erdélyben a következő években. Többek között a Stihl és a Press Glass is több millió eurót ruház be a régióban. Ezek közül természetesen a Nokian Tyres a legnagyobb beruházó, hiszen a teljes befektetett összeg harmadát a finn vállalat viszi Romániába.