A szingapúri munkavállalók érdekében a helyi kormány elvárja, hogy a munkáltatók biztosítsanak rugalmas munkavégzést, négynapos munkahetet, illetve home office lehetőséget, ha azt a dolgozók kérik. Erről egy részletes munkaerőpiaci iránymutatást is kiadnak 2024. december 1-jén. Az együttműködést természetesen addig is elvárják a cégektől.

Team,Of,Asian,Business,People,Meeting,In,Office,Reviewing,Performance
home office
Szingapúrban minden munkavállalónak jár a négynapos munkahét és a home office / Fotó: Shutterstock

A felsorolt lehetőségek mellett a munkavállalók szinte bármilyen ötlettel a munkáltatójuk elé állhatnak, ami számukra a feladataik ellátását kényelmesebbé teszik. Az iránymutatás szerint a munkáltatónak kötelező ezeket az ötleteket és kéréseket meghallgatnia. A Munkaerőügyi Minisztérium arra is felszólította a cégeket, hogy dolgozzanak ki egy átlátható rendszert a vállalati működésben, amelyen keresztül a dolgozók az ilyen kéréseiket és felvetéseiket előterjeszthetik – írta meg a Bloomberg.

Az iránymutatást azzal magyarázták, hogy a női dolgozók sok esetben nem tudnak visszatérni a munkaerőpiacra a gyermekvállalás után a túlságosan merev szabályok miatt. Emellett a rugalmasság azokat is munkára sarkallhatja, akik magát ellátni képtelen családtagot gondoznak, vagy az életkoruk miatt nehezen tudnának beilleszkedni egy céges környezetbe.

Az iránymutatás nem törvényi erejű, így kikényszeríteni sem lehet a betartását. 

Ennek ellenére a kormány elvárja a vállalatok együttműködését.

Egyre több vállalat szünteti meg a home office lehetőségét

Több vállalat dönt a munkavállalók irodákba történő fokozatos visszatérése mellett, elsősorban a jobb ellenőrizhetőség és a közösség hatékony építése miatt. Az európai átlaghoz képest itthon 10 százalékkal kevesebb az otthoni munkavégzés.

Természetesen az irreális munkavállalói kéréseket elutasíthatja. Ehhez arra kell hivatkozni, hogy a dolgozó kérése a termelékenység jelentős visszaeséséhez vezetne, a költségeket túlságosan megnövelné, vagy egyszerűen a munka jellege miatt nem kivitelezhető.

A visszautasítás ellentétes az iránymutatással, ha a cég arra hivatkozik, hogy a kérés ellentétes a vállalat hagyományaival, vagy a vezetés nem hisz a rugalmas munkavégzésben.

Hasonló trendek figyelhetők meg olyan országokban is, mint az Egyesült Királyság vagy Írország.

A koronavírus-járvány alatt a legtöbb cég kiépítette a távmunka lehetőségét, de a pandémia lecsengésével felismerték, hogy a korábban megvásárolt vagy felépített irodaházak üresen állnak. Az ingatlanok értékének megtartása miatt a legtöbb cég elkezdte visszaterelni az alkalmazottakat az irodákba, ez azonban feszültéget szül a rugalmas munkavégzést igénylő dolgozókkal.