A madárinfluenza vírusát úgy képzelhetjük el, mint egy felfedezőt, aki átjárja a világot, új helyekre és madárfajokra költözik, a kutatók pedig követik – mondta Lineke Begeman, a hollandiai Erasmus Medical Center kutatója a BBC Future Planetnek. Márciusban az állatorvos egy nemzetközi expedíció tagja volt az Antarktisz északi Weddell-tengerén, és a magas patogenitású madárinfluenza terjedését tanulmányozta, amely vírus mára már behálózta a Földet, és nagy járványokat okoz, amelyek gazdasági kára hatalmas. Begeman szerint fontos, hogy tanulmányozzák a madárinfluenza elterjedésének mértékét, nehogy „kicsússzon az ujjaink közül”.

madárinfluenza, An employee of the Agricultural and Livestock Service (SAG) removes a dead cormorant (Guanay Cormorant) from Changa Beach in Coquimbo, Chile on May 29, 2023. Avian influenza is affecting 53 species across Chile, including pelicans, seagulls, and Humboldt penguins, whose population has decreased by 10%. In 2023 alone, the National Fisheries and Aquaculture Service (Sernapesca) has detected 8,140 deaths, almost double the total number of deaths in the last 14 years combined (4,392). The H5N1 virus arrived in Latin America in October 2022 through migratory birds and has spread throughout the continent. A dozen countries have already reported positive cases of the disease. (Photo by MARTIN BERNETTI / AFP) / “The erroneous mention appearing in the metadata of this photo by MARTIN BERNETTI has been modified in AFP systems in the following manner: [An employee of the Agricultural and Livestock Service (SAG) removes a dead cormorant (Guanay Cormorant) from Changa Beach] instead of [An employee of the Agricultural and Livestock Service (SAG) removes a dead cormorant (Guanay Cormorant) affected by the avian flu at Changa Beach]. Please immediately remove the erroneous mention from all your online services and delete it from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
A madárinfluenza a vizes élőhelyeken gyakori Chilében is /  Fotó: AFP

Az emberek közül eddig viszonylag kevesen kapták el a vírust, de azoknál magas volt a halálozási arány, hiszen a fertőzöttek több mint 50 százaléka belehalt a madárinfluenza vírusa okozta betegségbe. A BBC cikke szerint az állatokra gyakorolt hatás pusztító volt: első azonosítása óta a madárinfluenza H5N1 törzse és változatai több mint félmilliárd tenyésztett madár lemészárlásához vezettek. A vadon élő madarak elhullását milliós nagyságrendűre becsülik, csak Dél-Amerikában 2023 óta körülbelül 600 ezerre. Ráadásul mindkét szám sokkal magasabb lehet a megfigyelés nehézségei miatt.

A neve madárinfluenza, de emlősöket is megbetegít

A kutatások szerint legalább 26 emlősfaj is megfertőződött. Dániában például nyércek millióit kellett elpusztítani, mivel a vírus azokon a farmokon terjedt, amelyeken a prémjükért tenyésztett nyérceket tartottak. Medvékben is előfordult a vírus: 

Franciaországban egy fogságban tartott medve, Kanadában pedig szabadon élő társai lettek a madárinfluenza áldozatai. 

Az eddigi mérleg szerint a járvány a vadon élő emlősök közül a dögevőket és a tengeri emlősöket különösen súlyosan érintette, a vírus több tízezer fókát és oroszlánfókát ölt meg Kanadától Perun és Chilén át Argentínáig. A kutatók szerint aggodalomra ad okot, hogy a vírus alkalmazkodik az emlősök közötti, majd vissza a madarakra történő könnyebb terjedéshez.

Az Antarktisz északi Weddell-tengerében Begeman és kollégái körülbelül 120 tetemből vettek mintát különböző fajokból, köztük több antarktiszi prémfókából. A vírust az általuk felkeresett tíz helyszín közül négyen mutatták ki. 

Abban a pillanatban, amikor megtaláltuk az első bizonyítékot a pusztító sorozatgyilkos vírusra egy ilyen madarakban gazdag, érintetlen területen, rájöttünk, hogy milyen katasztrófa történhet

– érzékeltette a veszélyt Begeman. A kutatók most versenyt futnak a vírussal, hogy nyomon kövessék az útját – és megtalálják a módját, hogyan lehet megállítani az emberek közötti esetleges elterjedését.

Kínából jött

A madárinfluenza-vírus a Covidhoz hasonlóan Kínából terjedt el: magas patogenitású törzsét először 1996-ban észlelték Kína déli Guangdong régiójában, amelyre tavak, folyók és vizes élőhelyek jellemzőek, így kiváló életteret nyújtanak a vízimadaraknak. Utóbbiak természetes gazdái az alacsony patogenitású madárinfluenzának. A magas patogenitású törzset, a H5N1-et egy tenyésztett lúdban diagnosztizálták. Míg az alacsony patogenitású madárinfluenza nem halálos a vadon élő madarakra és csak enyhe megbetegedést okoz a csirkékben, addig a baromfiban átalakulhat súlyos megbetegedést, vagy halált okozó törzzsé. Ez átkerült a vadon élő madarakba, és ez tette lehetővé, hogy világszerte elterjedjen. A kutatók szerint az elterjedésében a vadon élő madarak „segítettek”, de az emberek jelentik az igazi problémát a növekvő húskeresletükkel. 

Amikor ugyanis a madárinfluenza-járvány elkezdődött, körülbelül 14,7 milliárd baromfi volt a Földön, most pedig ennek a duplája.

Itthon legutóbb április közepén mutatták ki a madárinfluenza-vírus jelenlétét Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is. A Békés vármegyei Tótkomlós településen található, több mint 44 ezres pecsenyekacsa-telepen, Pusztaföldváron a mintegy 1500 állatot tartó tenyészlúd-telepen, továbbá a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Öcsödön lévő, nagyjából 20 ezres példányszámú állománnyal rendelkező hízópulykatelepen hullottak el állatok a betegség miatt, és kellett intézkednie állategészségügyi hatóságnak az állományok leöléséről, és az egyéb biztonsági intézkedések megtételéről.

Minden ötödik bevizsgált tejben kimutatták a madárinfluenza-vírus jelenlétét

A hatóságok szerint azonban az embereknek nem kell félniük.