Pénz- és tőkepiac

Kamatvágás után jöhetnek a 20 százalékos hozamok?

Az elmúlt időszak kitartó jegybanki alapkamat csökkentése is megnövelheti a hazánkban viszonylag újszerű befektetési formák iránti keresletet a Reálszisztéma Befektetési Alapkezelő szerint.

A kockázatmentes befektetési lehetőségeket meghatározó kamatláb a hét elejei döntéssel húsz éves mélypontot ért el, így a piaci mozgásokat napi szinten nem figyelő kisbefektetők is egyre nagyobb számban keresnek alternatív lehetőségeket.
 
Megfigyelhető, hogy a „hagyományos” befektetési alapok hosszútávú hozamszintje hazánkon kívül is elgondolkodtatja a portfóliójukat ritkán változtató befektetőket. Amerikában a Dow Jones index tíz éves negatív hozama vagy a világ vezető részvényeinek (blue chips) elmúlt évtizedes teljesítményei sem nyújtanak fedezetet az inflációra.
 
Az alapkezelők megpróbálnak pozitív választ találni a pénzüket a hazai trendektől és a globális problémáktól megóvni kívánó óvatos, de egyúttal az újszerű befektetési polititikai elvek iránt nyitott ügyfelek számára. Ezt példázza hazánk egyik legrégebben alapított alapkezelő társasága, a Reálszisztéma Befektetési Alapkezelő Zrt. újonnan kialakított befektetési lehetősége is, amellyel a hagyományos befektetési alapokhoz képest jóval nagyobb mozgástérrel rendelkező fedezeti alapok révén a kockázatmentes hozamokat meghaladó eredményeket céloz meg. A hozamkitűzés ez esetben évi 15-20 százalék, amelyhez minimum három, de optimális esetben 5 év a javasolt befektetési időtáv.

„A célunk a negatív hazai és nemzetközi hozam trendek kivédése. Ma már nem igazán lehet sikeres befektető az, aki pusztán részvényindex követő alapokat vásárol, de annál inkább, aki tudatosan szelektálva állítja össze portfolióját. Mi azzal számolunk, hogy mivel az olaj és ipari ásványkészletek kimerülőben vannak, ezért árfolyamuk emelkedni fog. Ezzel összefüggésben túlnyomó részben a megújuló energiaforrásokat kutató-, felhasználó-, és forgalmazó vállalatok papírjaiba fektetünk. Tapasztalatunk szerint lassú portfoliómozgatás mellett e szelekció eredményez hosszú távon is sikeres befektetési alapot.” – mondta el Bakács Tamás a Reálszisztéma portfólió menedzsere.

A szakember hozzáfűzte: a tematikus, globális-alap konstrukció létrehozását az a felismerés is meghatározta, amely szerint a különböző alapok esetében a portfoliók sikerét döntő mértékben mindig az eszközallokáció döntés határozza meg.

alapkamat Reálszisztéma hozam fedezeti alap befektetés kamatvágás
Kapcsolódó cikkek