Pénz- és tőkepiac

Milliós bírságot kapott a Reálszisztéma

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ma közzétett határozatában 1 millió forint bírságot szabott ki a Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt.-re a befektetési vállalkozásokról rendelkező törvény (Bszt.) ügyfél-tájékoztatási rendelkezéseinek megsértése miatt.

A Felügyelet a társaságnál lefolytatott fogyasztóvédelmi célvizsgálata során megállapította: a Reálszisztéma által kiadott kiadvány – amelyet két napilapban, illetve elektronikus úton is terjesztettek – több befektetési termékre, így belföldi és külföldi részvényekre, egyéb értékpapírokra vonatkozóan tartalmazott információkat.

Az egyes befektetési termékek előnyeire tett utalás mellett azonban a társaság az eszközökkel kapcsolatos hátrányos tulajdonságokat, jellemzőket, illetve a kockázatokat nem mutatta be az ügyfeleknek. Így sérült a Bszt. által megkívánt kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye.

A Bszt. előírja, hogy az ügyfelek tájékoztatása során – ideértve a reklámot is – világos, egyértelmű, kiegyensúlyozott, pontos, az ügyfelet, szerződő felet nem megtévesztő tájékoztatást kell adni a befektetési konstrukciókról.

A befektetési vállalkozás nem hangsúlyozhatja a befektetési szolgáltatási vagy kiegészítő szolgáltatási tevékenység, illetve a pénzügyi eszköz előnyös tulajdonságait anélkül, hogy ezzel egyidejűleg ne mutassa be tárgyilagos, pontos módon azok hátrányait és kockázatait.

 

PSZÁF Reálszisztéma vizsgálat kiegyensúlyozott tájékoztatás Bszt. bírság fogyasztóvédelmi
Kapcsolódó cikkek