Bővül a Pfizer és a BioNTech közötti gyógyszeripari együttműködés, ám ezúttal nem a koronavírus elleni, hanem egy mRNS-alapú övsömör elleni vakcina kifejlesztésében egyeztek meg a felek – közölte szerdán a két vállalat. 

Fotó: Shutterstock

Az üzlet részeként a BioNTech 225 millió dolláros előzetes kifizetésben részesül, amelyből 75 millió dollárt átutal a Pfizer, míg további 150 millió dollárt tőkebefektetésként bocsát a német biotechnológiai cég rendelkezésére.

Ezen túlmenően a BioNTech a jövőbeni engedélyeztetés és értékesítés függvényében mérföldkő kifizetésekre is jogosult, összesen legfeljebb 200 millió dollár értékben, valamint a jövőbeni termékértékesítésekből származó bruttó nyereségből is részesedni fog. A fenti kifizetésekből azonban levonnak 25 millió dollárt a Pfizer által előállított antigénszekvenciák ellenértékeként.

Az övsömör megelőzését szolgáló hatóanyag kifejlesztésére szolgáló megállapodás a két cég között immár a harmadik együttműködési szerződés, amelynek hírére a BioNTech részvényei az amerikai tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben 3 százalékkal, 230 dollárra, a Pfizer papírjai pedig 2 százalékkal, 55,6 dollárra drágultak.