szerző: Hannya Omar, a Diófa Alapkezelő portfóliómenedzsere

Az elmúlt egy hétben jelentősen estek az amerikai hosszú lejáratú, 10–30 éves állampapírok hozamai. A cikk írásának idején az amerikai 10 éves állampapír hozama 4,59, a 30 éves állampapíré 4,78 százalék körül mozgott. Ezek a szintek a 2007. év közepén látott szintek közelében vannak. A kötvényhozamok változásának jelentős makrogazdasági hatása van a részvénybefektetőktől kezdve a bankokon át egészen a lakáshitelt felvenni tervező családokig.

A tízéves amerikai kötvény hozama 2023. szeptembertől
 

A hozamok csökkenését az amerikai pénzügyminisztérium két kritikus intézkedése okozta. A minisztérium hétfőn közölte, hogy a vártnál magasabb adóbevétel miatt csökkenti adósságkibocsátását a negyedik negyedévben, illetve hogy a korábban tervezettnél valamivel kevesebb hosszú lejáratú államadósságot fognak kibocsátani. A nagyobb aukciók általában növelik a hozamokat, mert az a felfogás, hogy a kormánynak nagyobb hozamot kell kínálnia, hogy a befektetőket az megvásárlására ösztönözze. Az a tény, hogy a hosszabb lejáratú kibocsátás korlátozott lesz, lejjebb szorította a hozamokat.

Számos indoka lehet az amerikai kormánynak, hogy alacsonyan tartsa a hosszú lejáratú állampapírok hozamait.

A magasabb kötvényhozamok fékezhetik a gazdasági növekedést azáltal, hogy megdrágítják a vállalkozások hitelfelvételét, elriasztják a beruházásokat ezáltal mérséklik a gazdasági bővülést. Továbbá csökkenthetik a fogyasztói kiadásokat, mivel a háztartásoknak több forrást kell fordítaniuk adósságfizetésre. Ezenkívül a magasabb hozamok súlyosbíthatják a hitelkockázatot, mivel a vállalkozások és a fogyasztók nehezen tudják visszafizetni hiteleiket a megemelt kamatkiadások mellett. A kormányok kihívásokkal nézhetnek szembe adósságaik növekvő kamatlábakkal történő finanszírozása terén is, ez pedig költségvetési megszorításokhoz vagy adóemelésekhez vezethet. Hiszen ha csak 3 százalékot kell évente törleszteni 33 ezermilliárd dollár hitelre, az is csaknem ezermilliárd dollár évente, amire a forrást elő kell teremteni.