Csütörtökön jelentett a Delta Technologies, a főbb profitsorokon jókora előrelépést ért el a kibocsátó. A beszámoló 2023 második feléről szól, amely a folyó pénzügyi évük első fél éve.

bét
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az árbevétel alakulása jelentős előrelépést mutat, a 17,2 milliárd forintos konszolidált bevétel 58 százalékkal volt magasabb a bázisidőszakban mértnél, és ami talán még fontosabb, a teljes üzleti évre vonatkozó előirányzat 58,4 százaléka teljesült hat hónap alatt.

De a szezonalitási hatások figyelembevételével az árbevétel az üzleti év végére várhatóan a tervezett szint körül fog alakulni – áll a jelentésben. A profitmarzsok javultak, köszönhetően főként annak hogy a költségek emelkedése (43,5 százalék) elmaradt a bevétel alakulásától. Ezáltal az EBITDA-marzs 2,4-ről 12,6 százalékra javult, de az üzleti év második felében ez várhatóan alacsonyabb lesz, ugyancsak a szezonális hatások miatt.  

 

Ha az üzleti év második felében nem jelentkezik előre nem tervezhető, rendkívüli gazdasági hatás (újabb vagy egy fegyveres konfliktus eszkalációja), akkor az EBITDA marzs mutató alakulása várhatóan már ebben az üzleti évben elérheti a 2025-ös üzleti évre előre jelzett 7,7 százalék körüli célkitűzést. Az EBITDA marzs célok teljesülése mozgásteret ad a társaság által optimálisnak tartott nettóadósság-állomány a tervezettnél egy évvel korábbi optimális szintre csökkentésére.

EBITDA soron 2,18 milliárd forintot könyvelhetett el a Delta Tech. A fél év végén a saját tőke 7,2 milliárd forint volt, a nettó profit pedig 1,47 milliárd forint.