Nem könnyű az elnökjelöltek élete Amerikában. Amíg a konzervatív kihívó, Donald Trump épp a peres ügyében döntő esküdtek kiválasztásával van elfoglalva, addig az elnöki székből kampányoló demokrata Biden amiatt aggódhat, hogy az erodálta jól bevált kampányszlogenjét. Különösen aktuálisak az adókedvezmények ma, amikor az elnök Pennsylvaniában tart beszédet, melyben a tervek szerint az adópolitikáját árnyalja a választóknak.  

People View Solar Eclipse In DC
Fotó: AFP

Szeretik a kerek számokat a demokraták. Biden a 2020-as elnökválasztási kampányában ígéretet tett arra, hogy megvédi a háztartásokat az adóemelésektől, ha jövedelmük nem éri el az évi 400 ezer dolláros küszöböt. A kampánystáb most is ragaszkodik ehhez az összeghez. Mondván, azokat kímélik, akik nem érik el ezt a határt. Ezzel a kampánnyal a középosztály szavazataiért küzdenek.

Most a republikánusok a 2017-ben életbe léptetett adócsökkentések kiterjesztéséért kampányolnak minden jövedelmi szinten. Ez a kampány a republikánusoktól távolódó, gazdag külvárosi szavazókat célozza.

Elemzők szerint Biden elveszíti a felső középosztályt, ha nem igazítja a 400 ezer dolláros határt az inflációhoz. Mert 

a négy évvel ezelőtti 400 ezer dollár most nagyjából 487 ezer dollárnak felel meg.  

Az infláció és a miatt a legalább 400 ezer dollárt kereső háztartások állománya már 2022-ben 3,4 millióra nőtt, ami 33 százalékos emelkedés 2019-hez képest – derül ki a washingtoni Economic Innovation Group agytröszt által elemzett népszámlálási adatokból. A vonal feletti háztartások aránya 2,1 százalékról 2,6 százalékra emelkedett.

A teljes népességhez képest a 400 ezer dollár feletti jövedelemmel rendelkező háztartásokban nagy valószínűséggel nevelnek gyermekeket, aránytalanul nagy mértékben felülreprezentáltak a fehérek és ázsiai amerikaiak, s döntően városokban élnek – árnyalja a képet Ben Harris, aki 2020-ban kampánysegéd és a Biden-adminisztráció pénzügyminiszter-helyettese volt. Hozzátette: Washington D.C.-ben 2022-ben a háztartások 6,1 százaléka élt a vonal felett, Mississippiben pedig 0,8 százalék.

Historikusan visszatekintve azt látjuk, hogy a demokrata Barack Obama még kényelmesen nyerni tudott 250 ezer dolláros kedvezményes adóhatárral.

Jelen állás szerint Biden az amerikai háztartások alsó 97 százalékának nyújt adókedvezményt. A republikánusok 2017-es adótörvényének kiterjesztése, amely minden jövedelmi osztályban csökkentené az mértékét, a háztartások 9 százalékában növelné az adófizetést, a kedvezményes kulcs törlése miatt – a Tax Foundation szerint.