Elérte a 11,9 millió eurót az INA horvát olajipari vállalat nettó nyeresége az idei első három hónapban. A Mol leánycége tavaly az első negyedévben még 14,2 millió euró veszteséget termelt. 

Split,,Croati,-,12,April,,2022:,Logo,Of,Ina,Gas
Fotó: Shutterstock

Az eredménybeszámoló szerint a társaság teljes árbevétele 2024 első negyedévében 802 millió eurót tett ki, 5 százalékkal többet, mint tavaly az első három hónapban. 

Az olajiparban kiemelten figyelt, új beszerzési árakkal becsült (CCS), tisztított EBITDA (kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) egyszeri tételek nélkül elérte a 64 millió eurót, ez 40,5 millió euróval több, mint tavaly ugyanebben az időszakban volt. 

A beruházások értéke 101 millió euróra nőtt, ami nagyjából a kétszerese a 2023. első negyedévinek, és amelyhez a finomítás és marketing szegmens járult hozzá a legnagyobb mértékben. A rijekai finomító korszerűsítése 87 százalékos készültséget ért el, más folyamatban lévő növekedési projektek és hatékonyságnövelések mellett. A társaság pénzügyi helyzete stabil: a cég nettó adóssága 425 millió eurót tett ki, 20 százalékos adósság-sajáttőke arány mellett.

Ortutay Zsuzsanna, az INA igazgatótanácsának elnöke a közleményben rámutatott: 2024 eleje – az előző két év zűrzavarai után – általánosságban jó környezetet mutat: stabil olajárakkal, de a gázárak jelentős visszaesésével az előző időszakhoz képest, így a CCS EBITDA egyszeri tételek nélkül 64 millió euró volt. 

Új olajtermelő projektekkel folytatja az INA

Az olaj- és gázfeltárás és -termelés – amely a termelés várható természetes csökkenésével küzd – új projektekkel folytatódik. Az új egyiptomi koncesszió mellett a horvát SA-07 szárazföldi blokkban 40 százalékos üzemi részesedést szereztek. Emellett pedig folyik az INA két geotermikus blokkjának előkészítő munkálata – mutatott rá Ortutay Zsuzsanna. 

Az INA a következő időszakban a már létező két naperőműve (Virje és Sisak [Sziszek]) mellett továbbiak építését is tervezi telephelyein. Emellett a vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöldhidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben. A projektek hozzájárulnak a vállalat zöldátállásban tett erőfeszítéseihez, és az INA lesz az első kereskedelmi zöldhidrogén-gyártó Horvátországban – hangsúlyozta Ortutay Zsuzsanna. 

Fókuszban a zöldátállás a horvát olajvállalatnál

A zöldátalakuláshoz szükséges forrásokat az INA alaptevékenységéből kell előteremteni, ezért fontosnak nevezte az üzleti tevékenység hatékony és nyereséges működtetését. 

Természetesen a zöldátállást támogató projektek megvalósítására irányuló törekvéseinkben európai uniós forrásból származó társfinanszírozással is számolunk. Az értékesítések szokásos szezonális jellege mellett a következő negyedévek várhatóan tovább erősítik az INA eredményeit

– mondta az INA igazgatótanácsának elnöke.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.