Óriási nyereséget realizáltak tavaly az Oroszországban rekedt nyugat-európai bankok, akik ennek megfelelően rekordmennyiségű adót fizettek be az ország költségvetésébe. 

The logo of Raiffeisen bank is seen atop a building behind revolutionary militiamen - a fragment of a huge monument to Vladimir Lenin, the founder of the USSR, in Moscow on April 3, 2023. Austrian banking group Raiffeisen, one of the last major Western banks in Russia, said on March 30, 2023 it was considering a "sale or spin-off" of its subsidiary. "The RBI Group will continue to progress potential transactions which would result in the sale or spin-off of Raiffeisenbank Russia and deconsolidation of Raiffeisenbank Russia from the RBI Group," the company said, while "committing to further reducing business activity in Russia." (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
A Raiffeisen tavalyi oroszországi profitja 1,8 milliárd euró volt / Fotó: AFP

Azt persze meg kell jegyezni, hogy a kivonulás nem könnyű, elnöki engedélyhez kötött, így bármennyire is fogadkoztak a hitelintézetek, hogy Ukrajna megtámadása után minimalizálják az oroszországi kitettségeiket, sokan maradtak.

A Financial Times összesítése szerint a hét vizsgált bank – Raiffeisen, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo, OTP – együtt több mint 3 milliárd euró nyereségről számolt be, a 2021-es érték triplájáról. 

A szankciók ellenére óriási adót fizettek a nyugati bankok

Ebből a bankok 800 millió eurót (310 milliárd forintot) adóztak, itt négyszeres a növekedés, s az összesítés nem is tartalmazza az amerikai bankok (Citi, JPMorgan) befizetéseit. Ekkora szintű adóbevétel a statisztikákban is meglátszik, Oroszország nem-energetikai költségvetési bevételeinek 0,4 százalékára rúgtak a banki befizetések – 

pedig a sorozatban kivetett szankciók épp azt szolgálták volna, hogy ellehetetlenüljön az ukrajnai háború finanszírozása. 

Az orosz piacon maradt bankok egyrészt a magas kamatszint miatt értek el kiugró profitot, másrészt azon is nyernek, hogy számos orosz bankot nemzetközi szankció sújt, akik nem férnek hozzá a nemzetközi fizetési rendszerekhez. 

Az osztrák Raiffeisen irgalmatlan nagy profitot ért el: nem véletlen állták az össztüzet

A legnagyobb kitettség az osztrák Raiffeisené, tavalyi orosz profitjuk 1,8 milliárd euró volt, a teljes bankcsoport nyereségének a fele. A normál adón túl 47 millió euró extraprofitadót is kivetettek a Raiffeisenre. Elméletileg ők is a kivonulást szorgalmazzák, érzik magukon az erre vonatkozó nyomást az Egyesült Államokból is, s a hitelezési aktivitást is jelentősen visszafogták (a hitelportfólió a felére csökkent a 2022 elejihez képest), ugyanakkor a Financial Times szerint a Raiffeisen oroszországi álláshirdetései inkább arról szólnak, maradnának. 

Diktál az EKB

Az EKB ajánlása szerint a Raiffeisennek 2026-ig 65 százalékkal kell csökkentenie oroszországi mérlegét a tavalyi harmadik negyedév végi szinthez képest. Ez már a felére csökkent ahhoz képest, ahol aznap állt, amikor Vlagyimir Putyin hadseregét elindította Kijev ellen. Az Unicredit már jóval előrébb tart, 90 százalékkal csökkentette oroszországi leánybankjában a mérlegfőösszeget. 

A legközelebb a kivonuláshoz az Intesa áll, s az OTP-nél is napirenden van, Csányi Sándor elnök-vezérigazgató terve az, hogy ha ajánlatot kapnak a könyv szerinti érték 50 százalékán, akkor odaadják az orosz leánybankjukat. 

De az igazi varázsló mégiscsak a Citi: az Egyesült Államok negyedik számú hitelezője azután ért el tavaly 149 millió dolláros profitot, hogy már a lakossági és vállalati üzletágát is megszüntette Oroszországban. 

Európai bankok nyeresége Oroszországban
 

Az FT-nek nyilatkozó orosz bankszakértő szerint az ottani jegybanknak is érdeke, hogy legalább mutatóban maradjanak nyugat-európai vagy amerikai bankok, szükség van rájuk, annyira kevés a nem-szankcionált pénzintézet. 

A bankok maradása mellett szól, hogy a 16 százalékos alapkamat mellett rengeteget keresnek a változó kamatozású hiteleken, s nyernek a betétesek pénzén is, hiszen azt magas kamaton helyezhetik el a jegybanknál. 

A profitot viszont nem egyszerű kihozni osztalékként Oroszországból, ha Moszkva által barátságtalannak minősített országban van az adott bank székhelye.