Az amerikai kiskereskedelmi forgalom szezonálisan kiigazítva 0,7 százalékkal nőtt márciusban az egy hónappal korábbihoz képest – közölte hétfőn a Kereskedelmi Minisztérium. Az előzetes elemzői konszenzus 0,3 százalékos növekedés volt. A határidős részvényárfolyamok közvetlenül az adatközlést követően emelkedtek, míg a kincstári kötvényárak csökkentek, vagyis hozamemelkedés indult. A dollárindex 0,13 százalékot pattant a hírre. Az euró-dollár árfolyama 1,0650 alá süllyedt.

Fotó: AFP

Az autóeladások nélkül a forgalom 1,1 százalékkal bővült, míg a közgazdászok ezt a mutatót 0,5 százalékos pluszra várták.

A februári kiskereskedelmi forgalmi adatot 0,6 százalékos növekedésről 0,9 százalékosra módosították.

A kiskereskedelmi havi jelentés újabb jele annak, hogy

 a fogyasztók továbbra is költekeznek, vagyis alig hat a jegybanki szigor. 

Mivel a pandémiával pufferelt megtakarítások leapadtak, s az kumulatív hatása az elmúlt években felemésztette a bérnövekedést, sok elemző úgy becsülte, hogy a fogyasztás kifulladt. Erre a vélekedésre rácáfoltak a friss adatok. 

A múlt héten a munkaügyi minisztérium adatai azt mutatták, hogy a fogyasztói árak márciusban 3,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Ami szintén a vártnál élénkebb inflációt jelzett.

A túlfűtött fogyasztás és az élénk infláció egyaránt csökkenti a közeli kamatvágás esélyét. Ezért dollárerősítő hatású.