Pénz- és tőkepiac

Nehezebb lehet az airbnb-zők dolga, a nyuszi lehet a ludas

A korai húsvét miatt szerényebb bevétellel tervez a második negyedévben a szálláshely-szolgáltató.

A vártnál erősebben kezdte az idei évet az a második három hónapra azonban csalódást keltő várakozássokkal fordult rá a szálláshely-szolgáltató platform.

Airbnb Paris,,France,-,November,30,,2023,:,Female,Hand,Holding
Erősen indította az évez az Airbnb, de a második negyedévben lassulásra számít / Fotó: Shutterstock

A San Franciscó-i központú vállalat forgalma 18 százalékkal 2,14 milliárd dollárra nőtt 2024 első negyedévében. Adózott nyeresége 264 millió dollárra, részvényenként 41 centre futott be, jócskán meghaladva ezzel az LSEG 24 centről szóló elemzői prognózisát.

A szálláshely-szolgáltató nyereségét az Észak-Amerikán kívüli úti célok, a latin-amerikai valamint az ázsiai–csendes-óceáni térségbe irányuló turisztikai forgalom erősödése növelte meg.

A platformon leadott foglalások száma éves alapon 9,5 százalékkal, 133 millióra nőtt. Az ázsiai–csendes-óceániai térségben 21 százalékos, Latin-Amerikában pedig 19 százalékos volt a bővülés, míg Észak-Amerikában kissé lassult a regisztrációk üteme.

Az idén március végére eső húsvéti ünnepi időszak jótékony hatással volt az első negyedéves eredményre az utazások élénkülése miatt, a második háromhavi foglalásoknál ugyanakkor kiesést okozhat a vállalat közleménye szerint.

A társaság április és június között 2,68–2,74 milliárd dolláros bevétellel tervez, ami legjobb esetben is csak éppen súrolhatja a piac 2,74 milliárdos várakozásait.

A stabilnál nagyobb növekedést szeretnénk elérni, de a kilátásaink nyilvánvalóan tükrözik azokat a tendenciákat, amelyeket az első negyedévtől napjainkig láttunk

idézi a Reuters Ellie Mertz pénzügyi igazgatót.

A harmadik negyedévtől ismét gyorsulhat a bevétel bővülése a nagy nyári sporteseményeknek, a párizsi olimpiának és a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságnak köszönhetően.

 

A társaság részvényei 8 százalékkal estek az amerikai tőzsdenyitás kezdete előtti elektronikus kereskedésben, idén viszont 16 százalékkal drágult már a papír.

 

Airbnb szálláshely közvetítés húsvét bevétel
Kapcsolódó cikkek