Röpke 1,2 milliárd dollárral túlszárnyalta a piaci várakozásokat a Shell első negyedéves eredménye. Az olajóriás csütörtök reggel 7,7 milliárd dolláros tisztított nyereségről számolt be az első negyedévre vonatkozóan. Az elemzők ennél lényegesen kisebb, 6,5 milliárdos teljesítményre számítottak.

Székesfehérvár, 2022. március 13.A Royal Dutch Shell, vagy közismertebb nevén a Shell egy holland-angol multinacionális olajvállalat magyarországi vállalatának a Shell Hungary Zrt.-nek egyik üzemanyagtöltő állomása az M7-es autópálya 59 km-es kilométer szelvényében, Székesfehérvárnál.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A vártnál erősebb évkezdésről számolt be a Shell / Fotó: Faludi Imre / MTI

Éves alapon ugyan ötödével esett vissza a brit olajtársaság nyeresége, a 2023-as negyedik negyedévi eredménynél ugyanakkor 400 millió dollárral jobb lett a tényadat.

A társaság emellett azt is közölte, hogy a következő három hónapban 3,5 milliárd dollárt fordít sajátrészvény-vásárlásra az előző negyedévihez hasonló ütemben. Az osztalékot is az előző háromhavival megegyező szinten tartja a vállalat, a befektetők részvényenként 34 centes kifizetésre számíthatnak.

Jót vegyészkedett az olajóriás

A vártnál lényegesen kedvezőbb eredményt azzal együtt sikerült elérni, hogy az energiahordozók ára jelentősen alacsonyabb volt az idei év elején, mint tavaly.

A Shell eredményét a vegyipari üzletág kiemelkedő teljesítménye támogatta leginkább. Az olajkereskedelmet és finomítást is magába foglaló szegmens eredménye ugyanis több mint háromszorosára, 2,8 milliárd dollárra hízott az előző negyedévhez képest.

A finomított olajtermék iránti keresletet a vörös-tengeri hajózási zavarok, valamint az orosz finomítókban bekövetkezett, ukrán dróntámadások miatti leállások is fellendítették.

A cseppfolyósítottföldgáz- (LNG) üzletágban megtermelt profit 7 százalékkal maradt el a kiemelkedő előző háromhavi teljesítménytől. Az értékesített volumen ugyanilyen arányban, 16,87 millió tonnára csökkent, miközben a Shell termelése 7 százalékkal bővült.

Kisebb több készpénz a Shell kasszájában

A társaság három hónap alatt hárommilliárd dollárt faragott le adósságállományából, amely 40,5 milliárd dollárra rúgott március végén. Az olajcég készpénztermelése eközben 6 százalékkal, 13,3 milliárd dollárra pörgött fel.

A Shell jelentése illeszkedik a szektortársak – az Exxon és Chevron, valamint az OMV – teljesítményéhez, melyek a tavalyihoz képest nagyobb mértékben visszaeső, ám a várakozásoknál jobb teljesítményről számoltak be.

A Shell árfolyama 2024-től
 

A részvényárfolyam 1 százalékkal drágult a londoni börzén csütörtök kora délutánig, idén pedig 11 százalékos emelkedést tudhat maga mögött a kurzus.