Felemásan kezdték az 2024–2025-ös üzleti évet az európai diszkont-légitársaságok. Az ír Ryanair áprilisban is növelni tudta utasszámát a járatok gyérebb kihasználtsága mellett, a rivális Wizz Air utazóközönsége minimálisan csökkent a múlt hónapban.

27-9-2017,,Eindhoven,,Holland.,Aerial,View,Of,Ryanair,Boeing,And,Wizzair
Felemásan indította az üzleti évet a Wizz Air és a Ryanair / Fotó: Shutterstock

Az európai piacvezető Ryanair 8 százalékkal több utast, 17,3 millió főt reptetett áprilisban, az ír diszkont-légitársaság átlagos járatkihasználtsága ugyanakkor 94-ről 92 százalékra csökkent.

A társaság a gázai konfliktus miatt 700 izraeli járatát volt kénytelen törölni a hónap folyamán, a francia légiirányítók múlt heti sztrájkja pedig további 340 járatot érintett.

A Wizz Air lényegében tartotta a szintet, a tavalyi 4,93 millió utas után múlt hónapban 4,91 millió utast szállítva. Ez 0,3 százalékos csökkenés a magyar hátterű fapados járatain. Mivel a kapacitások 0,4 százalékkal bővültek éves alapon, a töltöttségi szint 0,6 százalékponttal 90,3 százalékra mérséklődött.

A társaság a múlt hónapban – a vártnál hamarabb – lecserélte a lutoni bázisán állomásozó teljes flottáját modernebb, Airbus A321 neo típusú gépekre.

A légitársaság csütörtökön új szolgáltatás elindítását is bejelentette, mostantól ugyanis rendezvényekre, kiállításokra, városnéző túrákra és további élményekre is közvetlenül tudnak jegyet foglalni az utasok a Wizz Air weboldalán és mobilapplikációján.

A Wizz Air részvényei 1 százalékot drágultak csütörtökön, a Ryanair kurzusa pedig 0,2 százalékkal került feljebb.