Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 28. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 28. 14:16|Barát Mihály | Pénzügy

A webkártyák húznak

Folyamatosan nő a virtuális – internetes – kártyák aránya a kibocsátott bankkártyákon belül: szeptemberben már közelítette a 7,5 százalékot.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tovább növekszik a virtuális bankkártyák térnyerése a magyarországi piacon: szeptemberben már 657,7 ezret tartott ezekből nyilván a jegybank, 3,3 százalékkal többet a 2014 véginél, az öt évvel korábbi mennyiségnek viszont majdnem a dupláját. Mindezek alapján az itthon kibocsátott fizetési kártyák számának szinten maradása gyakorlatilag a netes kártyák piacán történő növekedésnek köszönhető: a valódi kártyák száma ugyanis az elmúlt öt évben – 2015 kivételével – folyamatosan csökkent. A virtuális kártyák térnyerését jól mutatja az összes kibocsátott kártyán belüli részarányuk emelkedése is: ez 2013-ban 6,9, 2014-ben 7,1 százalékot ért el, ám a múlt év szeptemberére 7,3 százalékra növekedett.

A többnyire fizikai formában is létező virtuális kártyák működésének lényege, hogy csak internetes vásárlásokra használhatók, kártyaszám és biztonsági azonosító segítségével, kapcsolódva egy lakossági folyószámlához. Az internetes vásárlás során a kártyaszámlát elég néhány perccel a művelet előtt – és csak a szükséges összegben – feltölteni, így megelőzendő a visszaéléseket.

A jegybank adatai szerint nemcsak a virtuális kártyák száma nőtt az elmúlt években, hanem az általuk generált forgalom is rohamosan emelkedik. A belföldről indított, internetes, postai és telefonos kártyás tranzakciók száma a múlt év első felében megközelítette a 10,2 milliót, értékük pedig meghaladta a 109,1 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi, 7,5 millió darabos és 77,8 milliárdos volumennel.

A virtuális kártyák használatának terjedése feltehetően a fiatalabb korosztályoknak köszönhető, hiszen ők jellemzően nyitottabbak az internetes vásárlásra is. Ezt támasztják alá az UniCredit Bank kutatásának tegnap közölt eredményei, amelyek szerint az internetes vásárlás intenzitása az életkor növekedésével fokozatosan csökken, vagyis a különféle digitális csatornák és internetes terek használatához hozzászokott 30 alattiak fizetnek a leggyakrabban bankkártyával a netes vásárlásaik után. A hatvan felettiek közel harmada sohasem vásárol az interneten. Viszont az 1100 fős, nem reprezentatív felmérés eredményei szerint nem a technológiai újdonságokat naponta használó Y generáció tagjai, hanem a 45 év felettiek használják legszívesebben bankkártyájukat vásárlásaik kifizetésére. A válaszok alapján a 30 év alattiak negyede inkább fizet készpénzzel, ha van nála elegendő. Velük ellentétben a 45–60 évesek háromnegyede a vásárlás összegétől függetlenül, amikor csak teheti, kártyával fizet.

Jön a kártyamentes ATM Amerikában

Bankkártyára sem lesz szükségük a JPMorgan Chase amerikai ügyfeleinek, akik már az idén okostelefonjaikkal vehetnek fel pénzt a bank ATM-jeiből. Azonosításuk mobiljukkal, az arra küldött egyszer használható PIN kóddal, esetenként ujjlenyomattal történik majd. Később egyszerűsödhet a módszer, s az ATM-hez érintett okostelefon is elegendő lesz az azonosításhoz. Egy készpénzfelvétel az eddigi átlagos 45 másodpercről 15 másodpercre csökken a technológiát már alkalmazó cég szakértője szerint, miközben a biztonsági szint ezzel párhuzamosan emelkedik.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A webkártyák húznak
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 9. 13:33Kósa: az új polgármesteri bérek mértékéről egyeztettek a pártok

  A tervezett új polgármesteri fizetések mértékéről egyeztettek a parlamenti képviselőcsoportok pénteken, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a tanácskozás után azt mondta, a jövő héten "megkísérlik" a parlamenti döntést a bérrendezésről, amelynek alapja az államtitkári fizetés lenne.

 • 2016. 12. 9. 10:52Debreceni gimnazisták nyerték a PénzSztár versenyt

  Az idén is rendkívüli izgalmak közepette zajlott a negyedik Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Verseny döntője. A 2016. évi PénzSztár címet és a vele járó fődíjakat – az elmúlt évhez hasonlóan – egy gimnázium, a Debreceni Fazekas Mihály négyfős csapata szerezte meg, míg a második helyen egy határon túlról, Szatmárnémetiből érkezett gárda végzett.

 • 2016. 12. 8. 11:14Erre költött 353 millió forintot az MNB

  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében öt új műkincset vásárolt mintegy 353 millió forintért - közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.

 • 2016. 12. 8. 10:43Bolgár bankot akar az OTP

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér