Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 20. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 3. 20. 08:38|Beck András | Pénzügy » Árupiacok

Megtört az olajár

Megtört a múlt hét elején a november végi OPEC-ülés utáni három hónapos árstabilitás, amikor a két fő olajfajta jegyzése 8-9 százalékos zuhanást követően elkezdett egy egydolláros sávban oldalazni

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A WTI 51 és 54, a Brent hordónkénti jegyzése pedig 53 és 57 dollár között mozgott március elejéig, majd kitört lefelé az árfolyam, és a múlt héten négy dollárral lejjebb, 48–49, illetve 51–52 dollár között volt a jegyzés. A nagy esés hátterében az áll, hogy bár az OPEC és Oroszország megállapodott, hogy a kitermelő országok féléves átlagban napi 1,8 millió hordóval csökkentik a kitermelést, és január-februárban a megállapodást 80–90 százalékban teljesítették is, az amerikai készletadatok mégis több hete növekednek, az elmúlt két hétben pedig hatalmas többletet mértek.

Kép: AFP

Az elemzők 1,3 millió hordós bővülést vártak, de a készletek 8,5 millió hordóval történelmi csúcsra ugrottak. Erre tett még rá egy lapáttal, hogy az amerikai olajkutak száma is növekedett. A 2014-es csúcson 1400 olajkút termelt az Egyesült Államokban, most az év eleji 490-nel szemben már 615-ből nyernek ki kőolajat – hívta fel a figyelmet Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázpiaci elemzője.

A növekmény mind szárazföldi palaolajkút, ezekből 50 dolláros hordónkénti ár felett érdemes kinyerni az olajat, ráadásul technológiai okokból a hagyományosakkal szemben a palaolajkutak sokkal gyorsabban felfuttathatók és leállíthatók. Mindössze 3–6 hónapot vesz igénybe ez a folyamat, míg a hagyományos kutak esetében egy és tíz év között mozog. Ezért nem is számottevő annak a múlt heti hírnek az olajárra gyakorolt hatása, amely szerint 1,2 milliárd hordónyi nyersanyagot rejtő kőolajmezőre bukkantak Alaszkában. Pletser Tamás szerint öt-tíz év is eltelhet, mire onnan olaj kerül a világpiacra.

A kezdeti esés a befektetési alapoknál újabb profitrealizáló eladásokat okozott, ez még lejjebb tolta a jegyzést. Pletser szerint a jövőbeni árfolyam leginkább azon múlik, hogy az OPEC tartani tudja-e kitermeléscsökkentő céljait: ha újabb fél évvel meghosszabbítják a megállapodást, akkor ismét 50 dollár fölé mehet az árfolyam. Kuvaitba március végére összehívtak egy olajminiszteri találkozót, ahol nyilván a kitermelés lesz a fő téma. Kérdés, hogy a májusi OPEC-ülés előtt meg tudnak-e állapodni a jelenleginél nagyobb és hatékonyabb kitermeléscsökkentésben.

Sárkány Gergely, a Solar Capital üzletkötője szerint sok múlik a következő hetek készletadatain, ha azok tovább növekednek, akkor a 45 dolláros szintet sem tartja kizártnak. A március 15-i adat nem fokozta az eladói nyomást, mivel hosszú hetek után mérséklődtek az amerikai nyersolajkészletek. A 293 ezer hordós süllyedés azonban nem nyugtatta meg a piacokat. Egyrészt ez az 528 millió hordós teljes tartaléknak csupán a 0,05 százaléka, másrészt a napi 9 millió hordónál is nagyobb amerikai olajtermelés miatt nem valószínűsítenek jelentősebb tartalékcsökkenést. Valódi mérséklődést csak az erősebb kereslet hozhatna.

Miközben az egész olajpiac kie­mel­ten figyeli az amerikai adatokat, más térségekben nem ennyire egyértelműek az árfolyamcsökkenés irányába mutató hírek. Az európai készletek például nem növekednek, de Líbiában egy fegyveres konfliktus miatt a napi termelés 600 ezer hordóról 90 ezerre esett vissza. Sárkány Gergely szerint a Mol bírja az olajáresést, csak egy hosszabb távon alacsony olajár viselné meg a cég papírjainak árfolyamát, és az is csak 1-2 ezer forintos gyengülést okozna. A Mol azért sincs annyira kitéve az olajárnak, mert négyszer nagyobb a finomítói ágazata, mint a kitermelői. A térség többi olajvállalatára is csak hosszabb távon lehet hatással egy olajáresés.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Megtört az olajár
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 26. 14:08Egyre olcsóbb lesz a kakaó

  A túlkínálat miatt tízéves mélypontra esett a kakaóbab jegyzésára, amelyet a technikai alapon kereskedő spekulánsok is egyre mélyebbre húznak. A nyár közepéig 1700 dollárig is csökkenhet a kurzus

 • ÁPRILIS 25. 19:00Megszenvedi az alacsony olajárakat Omán

 • ÁPRILIS 25. 15:58Az adóreform sikerében bíznak a befektetők

  Donald Trump amerikai elnök adócsökkentési és infra­strukturális terveinek csúszása nem tett jót a nyersanyagokkal foglalkozó cégeknek, de most az adócsökkentési program e heti bemutatásáról beszélt.

 • ÁPRILIS 24. 09:31Az OPEC döntésére vár a piac

  Bár a hivatalos nyilatkozat alapján a Kőolaj-exportáló Országok Szövetsége (OPEC) május 25-én dönt a kitermeléskorlátozások hosszabbításának kérdéséről, a piacon már azt pletykálják, hogy a technikai bizottság a hét végén a kitermelés korlátozásának folytatása mellett tette le voksát.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér