Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 21. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 4. 21. 11:58|Beck András | Pénzügy » Árupiacok

Nagy a baj: rég volt ilyen rossz a kávétermés

Drasztikus áremelkedést hozhat a kávé piacára, hogy világszerte csökkennek a készletek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A magas minőségű brazil arabica kávéfajtából a 2017–18-as szüret során várhatóan 13 százalékkal kevesebbet takarítanak be az előző évi mennyiséghez képest a Rabobank előrejelzése szerint. Ilyen rossz termésre nyolc éve nem volt példa – figyelmeztet az elemzés.

A meglevő készlet és a várható termés együttes mennyiségének a felhasználáshoz viszonyított aránya 2017–18-ban várhatóan 30 százalék lesz, ami a legalacsonyabb arány 2009–10 óta. A szűkülő készletek miatt „bármilyen kedvezőtlen időjárási esemény jelentős árhatásokkal járhat” – figyelmeztetett Carlos Mera, a Rabobank szakelemzője.

Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, a leghatékonyabban működő kávéültetvények közül is itt található néhány. A termelőterületeket az elmúlt években azonban szárazság is sújtotta, az arabica esetében 2014-ben, a robusta esetében az elmúlt néhány évben.

A dél-amerikai országban 42 milliónyi 60 kilogrammos zsák arabicát takarítottak be, ez rendkívül magas szintnek számít. A brazí­liai kávécserjék termésmennyisége azonban évente változik, egyszer bőséges a termés, majd a következő évben gyengébb. A cserje ekkor nyeri vissza erejét az előző évi nagy termés után. Az ősz végi előrejelzések szerint súlyosbítja a helyzetet az agresszív metszés is, az elemző szerint ezek alapján idén legfeljebb 36,7 millió zsákkal takaríthatnak be.

Az elmúlt években nagy volt a kereslet, s ennek hatására a nem kávétermelő országok elkezdték növelni készleteiket. Ha a termés csökken, a készletek is apadni kezdenek. „Úgy gondoljuk, hogy a következő 15 hónapban nagy szükség lesz ezekre a tartalékokra” – jegyezte meg Mera.

Felhajtják az árakat az alacsony készletek és a növekvő kereslet. Fotó: AFP
Egyes elemzők megkérdőjelezik, hogy az arabica esetleges ellátási problémáit már beárazta a piac. Az arabica kávé 1,422 dollárba kerül fontonként (45,36 dekagramm), ami 10 százalékkal haladja meg év elejit, de jóval alatta van a múlt év végi 1,8 dollárnak. Ez utóbbi arabicaár a robustahiány idején alakult ki.

„Az árba beépültek már a jelenlegi piaci körülmények és a korábbi fejlemények is” – mondta James Hearn, a Marex Spectron mezőgazdasági árupiaci brókercég vezető elemzője. Ugyanakkor szerinte a piac alulértékeli az idén várható hiánybecsléseket. „Hiány van – tette hozzá. – Mindenki látja, hogy egyre közeleg a probléma.”

Hatással lehet a piacra, hogy Brazília ebben a hónapban elárverezte kávékészleteit. „Az, hogy a kormány különösebb ellenállás nélkül meg tudta ezt tenni, jól jelzi, hogy milyen kiélezett a piaci helyzet” – mutatott rá Hearn. A brazil kormány korábban felvásárlással segítette rekordtermés és alacsony árak esetén a farmereket, de ez a folyamat tíz év után megszűnt, így a piac puffer nélkül maradhat az elemzők szerint.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nagy a baj: rég volt ilyen rossz a kávétermés
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 25. 19:00Megszenvedi az alacsony olajárakat Omán

 • ÁPRILIS 25. 15:58Az adóreform sikerében bíznak a befektetők

  Donald Trump amerikai elnök adócsökkentési és infra­strukturális terveinek csúszása nem tett jót a nyersanyagokkal foglalkozó cégeknek, de most az adócsökkentési program e heti bemutatásáról beszélt.

 • ÁPRILIS 24. 09:31Az OPEC döntésére vár a piac

  Bár a hivatalos nyilatkozat alapján a Kőolaj-exportáló Országok Szövetsége (OPEC) május 25-én dönt a kitermeléskorlátozások hosszabbításának kérdéséről, a piacon már azt pletykálják, hogy a technikai bizottság a hét végén a kitermelés korlátozásának folytatása mellett tette le voksát.

 • ÁPRILIS 18. 15:10Pesszimizmust áraznak a spekulánsok

  A határidős jegyzések alapján a piac már nem bízik az amerikai elnök korábbi ígéreteiben, sőt már a Fedtől sem várnak három kamatemelést. Mindez az arany és az euró számára hozhat erősödést.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér