Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 9. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 9. 08:19|Barát Mihály | Pénzügy

Az érintőkártyák húzzák a piacot

Már minden második, Magyarországon kibocsátott bankkártya rendelkezik érintő funkcióval, a penetráció pedig gyorsan tovább nőhet.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tovább nőhet a kis összegű vásárlásokhoz használható érintőkártyák elterjedtsége Magyarországon, miután a klasszikus betéti bankkártyákat is fokozatosan ilyen funkcióval látják el a kibocsátó bankok – derül ki a lapunk által megkérdezett hitelintézetek nyilatkozataiból.

A Budapest Bank 2014 márciusa óta bocsát ki érintőkártyát, jelenleg is minden új kibocsátású és megújuló lakossági betéti kártyája rendelkezik ezzel a technológiával, így számuk és arányuk folyamatosan növekszik a portfólióban – közölték lapunk érdeklődésére a hitelintézetnél. Az UniCredit Bank – derült ki a lapunknak adott tájékoztatásból – 2015. július 1-jétől csak érintő funkcióval ellátott betéti bankkártyákat bocsát ki lakossági ügyfeleinek. Ezzel egy időben, ütemezett terv szerint, a bank elindította a forgalomban lévő összes lakossági betéti bankkártya megújítását érintőképes bankkártyákra. A hitelintézet tájékoztatása szerint az UniCredit Bank kártyabirtokosainak már kétharmada rendelkezik érintőkártyával, és aktívan használja is az érintő funkciót. Az érintőkártyák iránti kereslet növekedését tapasztalják a CIB Banknál is, ahol még ebben az évben tervezik a bevezetésüket.

Az ütemezett bevezetés hatásai jól látszanak a Magyar Nemzeti Bank statisztikáin is: ezek szerint szeptember végén már több mint 4,5 millió, érintő funkcióval is ellátott bankkártya volt forgalomban Magyarországon, ami az összes kibocsátott plasztik 50,4 százalékát tette ki. A növekedés ütemét pedig jól szemlélteti, hogy a múlt szeptemberig tartó egy év alatt közel egyharmadával nőtt a kis összegű fizetéseknél használható plasztikok száma. Mindezt pedig úgy sikerült elérni, hogy a Magyarországon kibocsátott összes bankkártya száma az utóbbi öt évben gyakorlatilag stagnált, folyamatosan kicsivel 9 millió alatt mozgott. Az érintőkártyák penetrációja viszont feltehetően néhány éven belül eléri a csúcsközeli állapotot, hiszen a számuk növekedése gyors, bevezetésük pedig csak a lakossági betéti kártyákat érinti, amelyekből valamivel több mint hétmillió lehet forgalomban Magyarországon.

A magyarországi kártyás fizetések 40 százaléka egyérintéses. illusztráció: MW
A magyar piac nincs egyedül a látványos eredményeivel. A MasterCard adatai szerint az egymilliárdot is meghaladta az egy­érintéses fizetési tranzakciók száma Európában 2015-ben, ami 150 százalékos növekedés a 2014. évi összes tranzakcióhoz képest. A kártyatársaság adatai szerint a magyar adat még az európai átlagot is túlszárnyalta: a kártyabirtokosok tavaly 183 százalékkal több egyérintéses tranzakciót hajtottak végre itthon, mint az azt megelőző évben. A magyarországi bolti kártyás vásárlásoknak már 40 százaléka történt egyetlen érintéssel 2015 utolsó negyedévében, míg egész Európában 13 százalék volt az ilyen típusú fizetések aránya. A MasterCard szerint 121 százalékkal több bankkártyát, mobiltelefont és egyéb eszközt használtak egyérintéses fizetésre Európában 2015-ben, mint az azt megelőző évben, míg Magyarországon 81 százalékos volt a növekedés ezen a téren.

Csökkentett terhek

Az érintőkártyák terjedését a tranzakciós illetékre vonatkozó szabályozás múlt év eleji módosítása is igyekezett ösztönözni. E szerint ugyanis a tranzakciós illeték mértéke maradt 0,3 százalékos, de az addigi 6000 forintos évi felső határ helyett 2015-től legfeljebb 800 forintot kell fizetni a pénzügyi szolgáltatóknak ügyfelenként. Az érintőkártyáknál viszont még kedvezőbb a szabályozás: ott ügyfelenként 500 forintban állapították meg a fizetési kötelezettség felső határát.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Az érintőkártyák húzzák a piacot
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér