Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 26. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 26. 05:30|Csabai Károly | Pénzügy » Befektetés

A Buda-Cash felszámolója perli a Saxo Bankot

Tizenegy hónappal a Buda-Cash bedőlése után sem lehet tudni, mi lesz a brókerház ügyfeleinek a dán Saxo Banknál bent ragadt értékpapírjaival és készpénzével.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Pert indított a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a Saxo Bank ellen, hogy visszaszerezze azokat az értékpapírokat és pénzeket, amelyeket a tavaly március óta felszámolás alatt álló Buda-Cash Brókerház (BC) ügyfelei helyeztek el a dán pénzintézetnél – erősítette meg a Világgazdaság érdeklődésére a PSFN a piacon már jó ideje keringő, ám hivatalosan eddig nem közölt tényt. A bent ragadt mintegy kétszáz fajta értékpapír, valamint a készpénz értéke lapunk értesülései szerint együttesen mintegy 12 milliárd forintra rúghat, ezt azonban a felszámoló nem kommentálta.

A Saxo arra hivatkozik, hogy a magas kockázatú, tőkeáttételes (vagyis a befektető saját tőkéjét akár többszörösen meghaladó értékű) devizaügyleteket kötött ügyfeleknek jelentős tartozásuk halmozódott fel amiatt, hogy a svájci jegybank 2015. január 15-én eltörölte a frank euróval szembeni árfolyamgátját. Ennek következtében az alpesi deviza annyira megerősödött, hogy a befektetők pénze már nem fedezte a pozícióikat. E tartozások fejében tartja vissza a dán pénzintézet a nála lévő eszközöket mindaddig, amíg a követeléseit meg nem kapja – közölte a PSFN, miután a Világgazdaság érdeklődésére a dánok hazájuk törvényére hivatkozva még azt sem tudták sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy a Buda-Cash az ügyfelük lenne.

Arról, hogy a perben a PSFN mivel érvel, az ügy kimenetelének sikerességére hivatkozva nem közölt részleteket. Mindenesetre muníciót szolgáltathat neki, hogy a dán pénzügyi felügyelet a frankelszállás kapcsán két témakörben is elmarasztalta a Saxót. Mindenekelőtt azért, mert megsértette a befektetővédelmi szabályokat azzal, hogy azt hirdette, az általa biztosított likviditás megvédi az ügyfeleket attól, hogy olyan helyzetbe kerüljenek, amikor nem tudják zárni a devizapozíciójukat. Ennek ellenére úgy tudni, a Saxo pont akkor nem volt a piacon, amikor az ügyfeleket megvédhette volna, ez okozott nekik hatalmas veszteségeket. Ráadásul a Saxo nem tájékoztatta megfelelően és időben az ügyfeleket arról, hogy a veszteségmegállító (angolul: stop-loss) megbízások nem teljesülnek – szól a dán felügyelet másik megállapítása.

Mindezekből hazai jogászok arra következtetnek, hogy ha a Saxo nem hirdetett volna biztos likviditást, akkor nem is lett volna ennyi ügyfele és azoknak ekkora volumenű euró-frank nyitott pozíciója, mert a korrekt és a szabályoknak megfelelő tájékoztatás esetén a kliensek nem hitték volna magukat biztonságban. A Saxo ráadásul a frankbukta fedezeteként olyan BC-ügyfelek általa vezetett számláin lévő pénzeket és értékpapírokat is lefoglalt, akiknek nem is volt nyitott pozíciójuk. A dánok arra hivatkoztak ugyanis, hogy ezen eszközöket nem a kliensek helyezték el nála, hanem a BC.

A pórul járt hazai ügyfelek ugyanakkor sérelmezik, hogy a Buda-Cashnek a magyar felügyelet által jóváhagyott üzletszabályzatában egy szó sincs arról, hogy a Saxo-platformon kereskedő kliens akkor is elveszítheti a pénzét, ha minden tranzakciója fedezett, vagy ha nincs nyitott ügylete, mivel azt a Saxo felhasználhatja bármilyen vélt vagy valós, a BC-vel szembeni követelése esetén. Pedig ezt sem a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény, sem az uniós előírások nem engedik.

Jogosnak tűnik a BC-ügyfelek azon igénye, hogy a PSFN tájékoztassa őket arról, a Buda-Cash felszámolójaként mekkora összeget követel a Saxótól, az pedig tőle, e vitákban milyen perek zajlanak, azok kimenetele hogyan érintheti a BC-nél lévő ügyfélvagyont, vagyis mennyivel nőhet a kiadandó állomány.

Árverésen az Opimus-pakett

A Pénzügyi Felszámoló és Stabilitási Nonprofit Kft. (PSFN) február 8-ig várja a nyilvános vételi ajánlatokat a március elejétől felszámolás alatt álló Buda-Cash Brókerház által tulajdonolt, az Opimus Group Nyrt. közel 22,5 ezer darab részvényére, melyek a cég 7,9 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 7,11 százalékát teszik ki. E pakett névértéke valamivel több mint 560 millió forint, ám kétséges, érkezik-e akár ezt megközelítő ajánlat is. Egyrészt, mert a 25 forint névértékű Opimus-részvények hétfőn mindössze 4 forintért cseréltek gazdát a Budapesti Értéktőzsdén, másrészt mert a cég nagybefektetői háttere nem átlátható. A december közepén szinte a semmiből felbukkant 24,54 százalékos pakettet birtokló Cariati Holding Ltd-ről és 15,86 százalékos részesedésű TAC Investment Ltd-ről a cég tőzsdei közleményéből nem derül ki, hol vannak bejegyezve, és kik a tulajdonosai. Ám a piacon arról beszélnek, hogy a két rejtélyes offshore cég mögött egykori Buda-Cash-vezetők állnak, akik e két társaságba mentették ki az Opimusban lévő vagyonukat.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a PSFN által január 15-én átruházásra meghirdetett Buda-Cash-állományban 231 ezer darab, a jegyzett tőke 73 százalékát kitevő Opimus-részvény szerepel. Ez arra utal, hogy ennyit zárolt a PSFN a felszámolás megindításakor, vagyis csak 27 százalék volt szabadon elérhető a piacon. Márpedig, ha még a jobbik esetet feltételezzük is, miszerint a két offshore cég már február vége előtt is tulajdonos volt az Opimusban, befolyásuk azonban hajszállal elmaradt a már bejelentésköteles 5 százalékos korláttól, akkor sem világos, hogyan és honnan juthattak december közepén több mint 30 százaléknyi további részvényhez.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A Buda-Cash felszámolója perli a Saxo Bankot
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 2. Savanya2016. 1. 26. 13:05

  Másnak nincs véleménye erre?
  Vagy éppen keresik Marcsikát?

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  A Buda-Cash felszámolója perli a Saxo Bankot


  Másnak nincs véleménye erre?
  Vagy éppen keresik Marcsikát?

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. Savanya2016. 1. 26. 08:36

  Hány évre ítélték a csalókat?
  Ja és Marcsika hol van? Sem a TEK, sem az FBI nem találja?
  Kérdezzék meg a családját majd azok megmondják!
  Mikor fizeti vissza az állam, a csaló sok milliárdos sibolását?

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  A Buda-Cash felszámolója perli a Saxo Bankot


  Hány évre ítélték a csalókat?
  Ja és Marcsika hol van? Sem a TEK, sem az FBI nem találja?
  Kérdezzék meg a családját majd azok megmondják!
  Mikor fizeti vissza az állam, a csaló sok milliárdos sibolását?

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 28. 15:53Lenyomja a dollárt az euró

  Minden jel arra utal, hogy a sokak által várt paritás egyelőre nem következik be az euró-dollár árfolyamában. Fundamentálisan az európai fizetőeszköznek áll a zászló.

 • ÁPRILIS 27. 18:4816 milliárdból épül korszerű kormányzati adatközpont

  Több mint 16 milliárd forintból épül korszerű, elhőalapú szolgáltatásokat is nyújtó kormányzati adatközpont.

 • ÁPRILIS 27. 17:50Stadionok: pályázatot indított az MLSZ

  A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elindította a Budapesti Pályafejlesztési Programot, melynek első együttműködési megállapodását csütörtökön a XVIII. kerületi önkormányzattal írta alá.

 • ÁPRILIS 27. 17:36Milliárdos szennyvízcsatorna-fejlesztés indul Komlón

  Májusban kezdődnek Komlón a település csatornázatlan területeinek hálózatba kötésére és szennyvíztelep-korszerűsítésre irányuló munkálatok, amelyekre a mecseki város 1,1 milliárd forintos forrást kapott - közölte Polics József polgármester csütörtökön az MTI-vel.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér